Sturm Café – ”Es Geht”

EP     Mattias Larsson     2017-05-30

Bra!

6/10

EBM

Germanerna från Gävle är tillbaka. Det har bara gått två år sen den senaste plattan, Europa!, fick en klockren 10:a i betyg av undertecknad. Når Es Geht upp till samma höga nivå?

Endast stundtals, blir mitt svar på den frågan.

Vi tar det låt för låt:

Denna 6-spårs EP inleds med den medryckande och väldigt typiska Sturm Café-låten ”Eine frage”.

En oldschool EBM-trudelutt med ett bra driv som borde funka alldeles utmärkt både live och i högtalarna på ett dansgolv. Mina barn gillar den redan och de brukar annars lyssna på Samir & Viktor så jag är skyldiga herrar Jansson och Löfstedt ett stort tack!

 

Spår två är betitlad ”Anckarström”, och har man följt med på historialektionerna i skolan så vet man vem de åsyftar. Låten påminner mig ganska mycket om ”Meistermann” från Europa-plattan och sången är tämligen svajig vilket gör att den inte når några högre höjder i min värld. Den växer dock efter ett antal genomlyssningar.

 

Låt tre, ”Arsenal”, har vi hört live vid flera tillfällen de senaste två åren och den är i mitt tycke den bästa låten på EP:n.

Än en gång är det  en medryckande, stompig sak med en effektiv ”vråla-med-refräng” som jag tror kommer räknas som en Sturm Café-klassiker när den fått fler år på nacken.

 

Låt fyra, ”Traummann”, är instrumental. En New Beat/techno-influerad historia som jag personligen tycker faller ganska platt. Den blir monoton på fel sätt och gör att skivan tappar i tempo.

 

”Zurück zu den alten Zeiten” följer och här hörs det att Jonatan inte är någon Freddie Mercury...

Sången är, milt uttryckt, inte bra. Det hade nog behövts nåt halvdussin tagningar till i sångbåset innan den här låten skickades iväg för pressning.

Men: friskt vågat, hälften vunnet som de brukar säga. Vi glömmer den och går raskt vidare till den avslutande ”Voodoo Sex”. En låt som, om jag förstått det rätt, har ett gäng år på nacken.

Den är en lite ruffigare historia. Det vilar en skön DIY-känsla över den.

En Sturm Café-låt med skit under naglarna blir mitt slutgiltiga omdöme.

 

Totalt dett är Es Geht en helt ok platta från den dynamiska duon.

Personligen kommer jag dundra ”Eine frage” och ”Arsenal” på hög volym i sommar, övriga låtar kommer att få sitta på den elektroniska avbytarbänken så länge.

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2018