Unroyal – ”This is Louder”

ALBUM     Gustaf Hull     2022-10-05

Mycket bra!

8/10

SYNTH POP / ELECTRONIC POP

Fortsätter att leverera.

Redan på debutalbumet Mainstream stod det väl klart att duon Adam Olofsson och Henrik Oja – Unroyal – vill sätta sin prägel på vad synthpop från Sverige kan leverera. Starka melodier, vackra refränger och synthar som poppar. Nu är de tillbaka med uppföljaren This is Louder. På samma sätt finns här en låtskrivarhöjd som med annat arr skulle kunna appliceras på vilken svensk, eller internationell, artist som helst. Men jag personligen är glad att duon skapar en egen slot inom svenska synthpopband. För plats – det finns det.

 

Skulle jag koka ner skillnaderna mellan debuten Mainstream och This is Louder så är det väl mognad. Sedan finns det en lite kargare ljudbild. Synthljuden är lite mer postpunkiska. Mainstream uppfattade jag blippade och bloppade på ett annat sätt. Jag lägger ingen värdering i vad som bäst, men det gör This is Louder till en starkare personlighet än sin föregångare.

Och en kallare ljudbild ger en refräng som den i ”Victoria Square” en helt annan känsla. Två kontraster som smälter ihop till perfekt vemod. ”The Story of Us” är på samma sätt en vemodsanthem svår att värja sig mot. ”Burn Your Records” och ”The Dancing Dead” är bara ytterligare exempel på Unroyals höga låtskrivarnivå.

 

Så måste jag väl nämna att Jakob Algesten (Two White Horses, Isolation Years) och Mattias Alkberg (The Bear Quartet) är med på varsina låtar. För vad vore ett Umeå-band utan lite norrländsk patriotism?

 

Jag ska inte lägga ut texten om This is Louder mer än att det är vad en uppföljare till en bra debut ska vara. Och så måste jag understryka att just Unroyals sätt att utforma sina låtar är så fritt från gamla klichéer som vi har släpat med inom synthscenen alldeles för länge.

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023