Foto från www.vanguardofficial.com

Synth.nu gratulerar kollegorna:

Radio Virus 25 år!

Poddar och digitalisering i all ära, men gammal är äldst när det gäller marksänd radio för synthare - vi snackar förstås om Radio Virus i Eskilstuna 92,7Mhz. Enträgen vinner. Outtröttligt har Michael Spångberg och Ronny Larsson redigerat, intervjuat, slitit och sänt deras program. Vi har lyssnat.
   Så, nu när kollegorna firar 25 år - vilket får Synth.nus 13 år att framstå som en yngling - tänkte vi passa på att gratulera och samtidigt göra en intervju för att få höra om hur allt började.

Text Gustaf Hull  2017-09-13

Först får man väl säga grattis till 25-årsjubileet! Hur känns det?

Micke:  Tackar! Jo det känns bra, lite oväntat att det gått så lång tid men absolut bra.

Ronny:  Tack. Ja det känns skoj... åren går fort.

 

Berätta kort - hur började det hela?

Micke:  Några vänner till mig hade fått ta över ett lokalradioprogram som redan hade lite alternativ inriktning och när jag kom med så tog vi steget fullt ut till ett renodlat synthprogram. Vi hade väl inga riktiga ambitioner mer än att vi tyckte det var väldigt roligt att dundra ut Nitzer Ebb och Front 242 på FM-bandet.

Ronny:  För mig böjade det med att jag helt enkelt bjöd in mig själv i programmet 2007. Micke Lundgren skulle då flytta till Stockholm och jag såg en möjlighet att ta över en tom stol. Det var ingen som protesterade...

 

Hur gjorde ni de första sändningarna rent tekniskt?

Micke: Studion då, eller "studion" var ett fyra kanalers mixerbord med två CD-spelare och en vinyl samt en mikrofon som var uppställda på ett gammalt skrivbord, alltså väldigt basic. Vi är dock kvar i samma källarlokal som i starten fast något uppdaterade.

 

Körde ni varje måndag även då?

Micke: Nej. Måndagar har vi faktiskt bara kört c:a ett år. Den klassiska tiden var alltid lördagar mellan 16:00-17:00 och innan 2007 16:00-18:00.

 

Vet ni hur många lyssnare ni hade ungefär?

Micke: De mätningar som stationen gjort är ju högts osäkra men under nittiotalet så landade vi på mellan 300 till 500 lyssnare på FM-bandet i veckan på just vårt program.

Ronny:  Ingen aning då det inte finns sådana mätningar för programet. Senaste officiella mätningen för lokalradio säger att 1.4% av länets befolkning lyssnar på lokalradio varje dag. 5000 lyssnare varje dag, men kan vara 15000 också om man räknar på befolkningsmängd i hela Sörmland. Webblyssnare finns inga mätningar på.

 

Vilket var det första bandet ni intervjuade?

Micke: Ja det var ju en väldigt bra fråga. Minns ärligt talat inte riktigt men And One eller Die Krupps på någon av deras spelningar på Smedjan i Köping är bland de första iaf.

Ronny:  Första bandet jag intervjuade var Ekobrottmyndigheten vid ett gig i Örebro, backstage i en dusch som funkade  som möbelförråd. Det var trångt och intervjun filmades och redigerades sedan (finns på youtube). Efter att ha filmat en del intervjuer kom jag på att det var ett förfärligt jobb att sitta och redigara. Numera kör vi alltid intervjuer på telefon och live till artisternas fasa. Det blir mindre jobb och man är mer skärpt. Vi har även då det är möjligt bjudit in artister till studion.

 

Har det inte varit rätt tufft att producera ett program varje vecka? Har ni haft några svackor eller motgångar?

Micke:  Det har varit väldigt tufft i perioder speciellt under tiden vi körde två timmar och inte hade tillgång till internet

 på samma sätt som idag. Runt 1996 så flyttade jag från Eskilstuna och var med sporadiskt under fyra år tills jag flyttade tillbaka. Programmet var ganska nära nedläggning under dessa år. Runt 2007 ville jag verkligen lägga av men då kom Ronny med efterdet att vi hade haft honom som gäst i ett specialprogram om svensk synth. Efter det kortade vi ner programtiden till en timme samt fokuserade mer eller mest på nyheter och då plötsligt blev det väldigt roligt att göra radio igen.

Ronny:  Nu när vi bytt sändningstid till måndagar tycker jag det är mycket enklare. Innan när vi körde lördagar blev

 man ju ganska låst på helgerna. Måndagskvällar är det sällan några andra aktiviteter.

 

Ni sänder ju fortfarande i traditionell lokalradio i Eskilstuna, men hur ser ni på den tekniska utvecklingen idag när poddar blivit stort?

Micke: På den tekniska sidan har det ju hänt så mycket som vi inte ens kunde drömma om när vi drog igång 1992. Just det med repriser online och webradio är ju det som gör att vi finns kvar över huvud taget idag.

Ronny:  När jag började 2007 hade programet inte så stor aktivitet på webben och det var det första jag försökte ordna

 så vi spelade in programmet och ha ett ljudarkiv så lyssnaren kan lyssna när den vill, även lyssna på äldre program. Inte jag som ordnat det egentligen utan Micke Lundgren som ordnar hemsidan. I denna stund har vi 330 program i ljudarkivet.

 

Vet ni ungefär hur många lyssnare ni har idag?

Micke: Faktiskt ingen aning men vi hoppas såklart på väldigt många. Det är därför vi ofta uppmanar lyssnare att höra av sig med kommentarer på Facebook osv. Vi gillar feedback, framförallt för att det är väldigt trevligt men det ger oss också ett hum om hur många som lyssnar.

 

Med en backspegel som visar 25 år av synth - vilka milstolpar ser ni? 90-talet och 00-talet skiljde sig ju rätt mycket till exempel...

Micke: Det första jag kommer att tänka på är att synthens popularitet alltid gått lite i vågor, iaf fram tills för tio år sen ungefär då den stabiliserade sig något. Futurepopen slog ju stort i slutet av 90-talet och några år senare electroclashen som iofs kom och dog. Nu finns det ju band som låter lika mycket synth som Yazoo. Som slår knut på sig själva för att inte hamna i synth-facket. kort sagt, synthen är bredare än någonsin.

Ronny:  Milstolpar är kanske svårt att sätta men som Micke nämner electroclash kändes som en vitamin-injektion när techno-artister på något sett sökte sig tillbaks i musikhistorien och fick en ny take på synthen. Det sker ju även idag med retrowave att artister som kanske inte sysslat med synth får för sig att göra det. Det blir något nytt men som ändå håller sig inom ramen för vad vi kallar synth. Självklart bör ju Futurepopen och Aggro tech nämnas, även om jag själv inte är någon större fan av de båda.

 

Vilken eller vilka intervjuer är ni mest stolta över?

Micke: Finns så många egentligen. Får väl ta IAMX efter en spelning på Arvikafestivalen när jag snackade in mig backstage och det slutade med att jag och Chris Corner drack lite öl och pratade musik i långt över

 en timme. Mycket trevlig person. Synd att vi glömde intervju bara, även om allt finns inspelat på en minidisc någonstans.  Såklart var det ju väldigt kul att DAF ställde upp på en videointervju också. Finns på vår Youtubekanal för övrigt. Sedan har vi ju träffat vissa svenska band så många gånger att vi blivit vänner.

Ronny:  Har mest försökt intervjua svenska band men en intervju jag hade svårt att tacka nej till var Robert Marlow som jag tycker är underskattad och smått ikonisk. Gjorde också en intevju med Robert Görl som mer blev mer som ett trevligt samtal. Annars måste jag nog framhålla de gånger vi haft gäster i studion då vi ägnat ett helt program till artisten tex Roya eller Monotone DC.

 

Genom vad ni skapar för innehåll - vad vill ni ge synthscenen? Hur präglar ni den utifrån den vinkel ni skapar?

Micke: Jag brukar alltid skämtsamt säga att med Radio Virus så vill vi skapa känslan att det kommer hem två synthare till dig och sätter sig i soffan och spelar lite musik som du inte hört förut och babblar lite om den. Vårt mål ar ju att promota nya och små band, gärna svenska och ha jäkligt kul när vi gör det.

Ronny:  Försöka hålla det rätt spontant och att ha roligt naturligtvis men för mig är det viktigt att uppmärksamma nya svenska band.

Kanske är fail (för lyssnarsiffrorna) men jag är inte speciellt intresserad av att intervjua VNV-nation eller Blutengel, det finns det så många andra som gör. Vill man ha sånt finns det köpta intervjuer i div blaskor. Mycket roligare att tex uppmärksamma nya artister.

 

Vad tycker ni om synthscenen idag? Hur mår till exempel svensk synth tycker ni?

Micke: Jag tycker scenen är riktigt bra just nu på allt från smörig synthpop till EBM och det går ju riktigt bra för svensk synth framförallt utomlands. När vi hade vårt första 25-års DJ-gig Mexico City i början av maj så sjöng Mexikanerna glatt med i EBM-låtar, på svenska. Det om något är ju ett kvitto på att det går bra för svensk synth.

Ronny:  Jag tycker nog den svenska synthen musikaliskt aldrig låtit så bra, vital och proffsig som den den gör idag. Trots att det är lättare än någonsin att göra synthmusik idag hör man sällen några rejäla bottennapp. Tyvärr verkar det som att publiken/ subkulturen däremot har gått i pension. Att ordna klubb eller gigs verkar vara svårt. Vad jag kan se är det bara i de större städerna som det funkar samt att det är större evenemang med de större namnet i genren.  Skoj att det görs synth av en icke traditionella synthare också i genrer som tex italo och retrowave.

 

Vad får ni för respons av lyssnarna?

Micke: Oftast så är det folk på spelningar eller festivaler som kommer fram och berättar att de brukar lyssna på oss och tycker det är bra. Vi gillar ju att sprida ny musik för våra lyssnare så när vi för höra att någon upptäckt ett nytt favoritband via oss så blir vi otroligt glada. Som jag nämnde tidigare så gillar vi feedback och input från våra lyssnare. Det blir liksom bränslet som håller oss igång.

Ronny:  Oftast positivt. Några tillfällen har vi fått lite arga kommentarer men då har det handlat om att det dröjt att lägga upp senaste programmet på hemsidan. Skoj är det när någon person som man aldrig träffat kommer och säger att dom känner igen rösten och undrar vem man är.

 

Hur ser framtiden ut för er då? Vad händer?

Micke: Just nu så håller vi på med layout med mera för jubileumsvinylen som vi släpper för att fira Radio Virus 25 år i etern. Vi har en rad DJ-gigs inplanerade under sensommaren och hösten som vi ser fram emot också. Förmodligen blir det någon releasefest eller två för skivan också. Utöver det så kör vi väl på sålänge vi tycker det är kul. Jag hade tänkt lägga av nu efter 25 år, men det verkar skita sig med det så vi kör väl igång höstsäsongen som vanligt gissar jag.

 

Till sist - tack för ert goda arbete och att ni brinner för synthmusiken!

Micke: Det var så lite så. Tack själva!

Ronny: Detsamma passar jag väl på att säga!

 

 

Med de smickrande slutorden från Micke och Ronny vill Synth.nu förvissa oss om att ni läsare rattar in RadioVirus eller besöker hemsidan för att tanka ner repriser. Och glöm inte att gilla deras Facebooksida. HURRA!

 

Vi hade väl inga riktiga ambitioner mer än att vi tyckte det var väldigt roligt att dundra ut Nitzer Ebb och Front 242 på FM-bandet.

Första bandet jag intervjuade var Ekobrottmyndigheten vid ett gig i Örebro, backstage i en dusch som funkade  som möbelförråd. Det var trångt och intervjun filmades och redigerades sedan.

Vi gillar feedback, framförallt för att det är väldigt trevligt men det ger oss också ett hum om hur många som lyssnar.

Får väl ta IAMX efter en spelning på Arvikafestivalen när jag snackade in mig backstage och det slutade med att jag och Chris Corner drack lite öl och pratade musik i långt över

 en timme. Mycket trevlig person. Synd att vi glömde intervju bara, även om allt finns inspelat på en minidisc någonstans.

 Jag tycker nog den svenska synthen musikaliskt aldrig låtit så bra, vital och proffsig som den den gör idag. Trots att det är lättare än någonsin att göra synthmusik idag hör man sällen några rejäla bottennapp.

Just nu så håller vi på med layout med mera för jubileumsvinylen som vi släpper för att fira Radio Virus 25 år i etern. Vi har en rad DJ-gigs inplanerade under sensommaren och hösten som vi ser fram emot också.

Mattias Bodén och Johan Lundin 1995.

Michael Spångberg 1994.

Den gamla loggan.

COPYRIGHT (C) 2023