Det blir en fortsättning på serien "Stories Without Words", men lite mörkare och kanske också lite mer experimentell än den förra.

Intervju med

Text: Gustaf Hull    2022-05-27

Den som gillar instrumental synth har säkert hört norrmannen Erland Eilerstsens (även Essence of Mind) soloprojekt - Lights A.M. - som är synonymt med drömsk synthpop med snygga melodier. Debuten "Stories Without Words" som jag recenserade imponerade på mig. Nu är han tillbaka med ny musik och det var helt enkelt läge för en intervju.


Hej Erlend, hur är det i Norge i vår?

Hej Gustaf! Här är det bara bra, dagarna blir ljusare och alla restriktioner är borta.

 

Berätta om Lights AM – hur började det projektet?

Det började nog egentligen med att jag ville göra något nytt rent musikaliskt. Så efter att ha gjort några låtar, mestadels instrumentala, fick jag reda på att det var dags att starta ett nytt projekt när jag inte tyckte att det passade med Essence Of Mind, och att jag också länge velat börja lite igen, med ”blankt papper” om du förstår vad jag menar? Det ledde också till en ny inspiration rent musikaliskt, och jag har nog aldrig blivit mer inspirerad sedan jag började göra egen musik.

 

Vilken annan musikalisk bakgrund har du?

Inte så mycket egentligen, men spelade fiol i grundskolan och sjöng i kör på gymnasiet. Så småningom blev jag sugen på att testa att göra min egen musik, köpte sedan en synth och efter det lärde jag mig nog bara riktigt saker på egen hand och att jag tillbringade ett år med att studera musikproduktion i Oslo.

 

När det kommer till instrumental synth – vad har du för influenser? Speciella band?

Rätt mycket olika egentligen, men först och främst instrumental musik från 70- och 80-talen, både ambient, kraut, soundtrack. Av artisterna måste jag nämna Brian Eno, Vangelis, Mort Garson, samt ny musik från till exempel SURVIVE, Sinoia Caves, Alessandro Cortini etc. Jag är också väldigt förtjust i Christian Gabels projekt.

 

Vad tycker du är den största utmaningen med att göra instrumental musik?

Verkligen ingen speciell. För mig är instrumental musik mer frihet egentligen. Att skapa en stämning, berätta en historia utan inverkan av ord är väldigt inspirerande. Och att man kan arrangera låtarna på ett helt annat sätt.

 

Vilken speciell hårdvara eller mjukvara använder du för att forma ditt ljud?

Det går mest i analoga syntar genom effektpedaler, en liten orgel och trumsamplingar från äldre trummaskiner. Använder även elbas och gitarr ibland. Jag spelar in och mixar i Cubase. Om jag ska nämna specifika syntar så händer det mycket i Moog Grandmother, Arp Oddesey, Korg Minilogue, samt Rolands lilla Juno och kloner av SH-101. Av pedalerna är Strymon, Earthquaker Devices Devices och Boss de vanligaste. Fick också nyligen min första Sequential synth, en Take 5, och gillar den väldigt mycket!

 

Ditt album "Stories Without Words" kom ut i för nästan exakt ett år sedan. Hur har framgångarna varit?

Först och främst är jag fortfarande nöjd med hur det låter, haha! Feedbacken jag har fått har för det mesta varit väldigt bra, men jag letar fortfarande efter en större publik för att uttrycka det så …

 

Tanken bakom albumet var, som titeln säger, små berättelser utan sång, ofta ett slags "mentalt soundtrack", och planen är att min instrumentala musik med Lights A.M mest ska släppas som separata album lite bredvid " vanliga" utgåvor av Lights A.M, som en separat serie album.

 

Något nytt om Essence of Mind (EOM)?

Inte riktigt. Just nu vet jag inte om det blir någon mer EOM faktiskt. Det finns ett antal mer eller mindre färdiga låtar i arkivet, varav några är gjorda under den period jag gärna kallar övergångsperioden mellan EOM och L.A.M, vilket också faktiskt låter som en hybrid mellan de två projekten.

Så möjligen kan vi släppa några av dem som en sista EOM-release så småningom om jag inte får lite ny inspiration att göra musik som kan passa med EOM.

 

Vad händer härnäst?

Fortsätter att göra ny musik! Planen är att göra klart ett nytt instrumentalt album som jag har jobbat på parallellt med "Clouds". Det blir en fortsättning på serien "Stories Without Words", men lite mörkare och kanske också lite mer experimentell än den förra.

 

Får vi se dig live?

När det kommer till att spela live finns det något jag vill göra, men eftersom allt i stort sett har stängts av sedan jag började med L.A.M, är det först nu jag funderar på att kanske få det att hända.

Tanken är att L.A.M live ska vara en duo och i första hand spela vokalbaserade låtar som ett band.

Så hoppas någon vill se oss live!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så småningom blev jag sugen på att testa att göra min egen musik, köpte sedan en synth och efter det lärde jag mig nog bara riktigt saker på egen hand och att jag tillbringade ett år med att studera musikproduktion i Oslo

LIGHTS A.M.

LIGHTS A.M.

COPYRIGHT (C) 2023