Intervju med

Här snackar vi två bröder som bägge är svenska synthveteraner. Dessutom är de bröder. Jag talar förstås om Jarmo och Jouni Ollila. Kända från band som Mr Jones Machine, Daily Planet, BURG med flera. Men nu är det så att bröderna startat ett nytt band som duo - Teleskop. En första EP ("One") är ute och soundet är ett smakfullt extrakt av det bästa som bröderna kan frammana. Mörk och vacker synthpop. Här är en intervju med bröderna om tankarna bakom musiken och vad som händer här näst.Hallå bröderna Ollila – hur är läget i sommaren?

Varmt, svettigt som en DAF-låt. Hur är läget själv? 
GUSTAF: Jo tack, haha exakt så.

 

Teleskop – helt nytt band med bröderna Ollila! Ni har ju spelat mycket ihop tidigare, men är det första bandet ni bildar där det bara är ni två bröder?

JARMO: Nja, Mr Jones Machine bildades initialt av oss två, men vid ett senare tillfälle så blev även Magnus Lindström medlem i bandet och resten är historia.

 

JOUNI: Vi har såklart knåpat och spelat synt tillsammans genom åren fast inte på officiell basis, tex brorsans gamla band La Vogue, som han körde på mitten av 80-talet, var jag med som en "gubben i lådan" i replokalen ibland, spelade synt och programmerade trummaskiner.

 

Jag tänker ju osökt på ett mörkare Daily Planet. Känns det som en rättvis beskrivning?

JARMO: Det är helt naturligt att man gör jämförelser med tidigare band vi har medverkat i. Vi själva funderar inte så mycket på detta, men det är helt riktigt att soundet är mycket mörkare än DP.

 

JOUNI: Nej precis, alltså jag har ju en bakgrund i de mera mörka tonerna så det är nog korrekt det du säger att det läcker igenom lite.. fast det är ju fortfarande väldigt poppigt, vilket också var huvudplanen. Det ska vara musik som är kul att lyssna och dansa till.

 

Hur uppstod tanken att bilda bandet?

JARMO: Det var ju ett tag sedan vi gjorde musik tillsammans så det var dags att starta upp maskinerna igen.

 

JOUNI: Jarmo hade ju så mycket sjukt bra material som bara vällde ut i form av demos så vi var kände att vi var tvungna att tonsätta dom med lite elektriska maskinljud.

 

Ni har ju jobbat ihop väldigt mycket ihop genom åren, men även haft egna projekt och inte ens bott i samma land under en lång period. Är det någon skillnad nu i ert arbete med musiken? Ser ni någon musikalisk utveckling hos varandra som bidrar till skaparlusten?

JARMO: Teleskop bildades när Jouni fortfarande bodde i Kuala Lumpur, Malaysia, så de första låtarna som skrevs gjordes på avstånd och låtskisser skickades fram och tillbaka tills vi blev nöjda med resultatet. Nu när Jouni är tillbaka i Sverige kommer vi att ses i studion och skapa låtarna på plats som vi har gjort i tidigare band. Generellt sett utgår låtarna ifrån en idé som jag presenterar och sedan tar Jouni vid. Vi ger och tar tills vi blir nöjda.

 

JOUNI: Det ska bli sjukt gött att sitta tillsammans i studion igen, jag tror att låtarna kommer få ännu mera Ollila-prägel, då vi tillåts experimentera mer på plats och ge varandra direkt feedback än att skicka mp3or fram och tillbaka.

 

Var det första singeln ”Violet Dawn” som ni gjorde först?

JARMO: Det stämmer nog att Violet Dawn skrevs först, och med den låten sattes soundet för de övriga tre låtarna som finns på debut EP:n, One.

JOUNI: Av låtarna på EPn så stämmer det, tror dock att vi gjorde en demo före av en annan demo-låt som inte alls blev rätt… ett första försök som förpassats till den digitala papperskorgen.

 

Hur har ni jobbat för att hitta själva ID:t – soundet för Teleskop? Vad skulle ni själva säga är signifikant?

JOUNI: Det är en svår fråga, jag tror vi har mognat lite som musiker och iom det ville skapa låtar som känns mer moderna och samtidigt är medryckande och kul att lyssna på. En fräsch elektronisk touch på produktionen med klara referenser till våra egna musikaliska rötter samt den musik vi själva tycker om idag.

 

JARMO: Min fru Hanna är även med som textförfattare och det är viktigt för oss att texten samspelar med musiken och att sången förmedlar svärtan. Allt ska bilda en helhet som är typiskt för oss.

 

Ni har precis släppt er första EP men lämpliga namnet ”One”. Hur lång har processen varit?

JARMO: Teleskop bildades, 2018, och EP:n har varit färdig ett tag, men på grund av pandemin och andra saker har vi medvetet väntat med att ge ut skivan.

 

JOUNI: Ja det har var riktigt svårt att jobba på distans så det har också bidragit till en fördröjning i skapandeprocessen. Stort tack till våra gode vän Johan Baecksträm som hjälpt oss med sånginspelningar då Jarmo inte haft de möjligheterna hemma. Nu är EP:n äntligen ute och vi är glada över alla positiva reaktioner den fått hittills. Det är sjukt kul och peppar oss till att göra mer, och förhoppningsvis ska det inte ta 4 år för nästa platta.

 

Vad släpper ni här näst?

JARMO: Nu i sommar ska vi ses igen och börja på uppföljaren till One, och om yttre omständigheter tillåter så kommer det mer musik att avnjuta inom den närmaste framtiden.

 

JOUNI: Yes, det kommer bli spännande. Jarmo har typ knåpat ihop mer än 30 demos som vi kan välja och vraka mellan, så räkna med en hitkavalkad utan dess like.

 

Annars – målbild gällande bandet?

JARMO: Målsättningen är att ge ut mer musik och så småningom komma ut och möta publiken, vi har som sagt bara fyra låtar just nu, så en konsert med Teleskop får vänta ett tag.

 

JOUNI: Haha, ja det skulle bli en väldigt kort och förutsägbar konsert annars.

 

Så måste man ju ändå passa frågan till er båda – status med era andra projekt som BURG, Daily Planet, Mr Jones Machine?

JARMO: Daily Planet och Mr Jones Machine är pausat tillsvidare och det finns inga planer just nu för nytt material.

 

JOUNI: Ja så är det, vi måste fokusera på ett projekt åt gången. BURG har dock en skiva som ligger helt färdig sen en tid tillbaka, ett album som jag planerar på att släppa kanske till hösten eller vintern. Sen har jag även med mitt andra soloprojekt Ulvtharm (mitt mz.412 alter ego), en riktigt mörk och elak skapelse som ligger och väntar på att vakna ur sin dvala. Kommer till en skivbutik nära dig via Cyclic Law i september i år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har såklart knåpat och spelat synt tillsammans genom åren fast inte på officiell basis, t ex brorsans gamla band La Vogue, som han körde på mitten av 80-talet, var jag med som en "gubben i lådan" i replokalen ibland, spelade synt och programmerade trummaskiner.

TELESKOP

Text: Gustaf Hull    2022-07-28        Foto: Ofelia Ollila

Det ska bli sjukt gött att sitta tillsammans i studion igen, jag tror att låtarna kommer få ännu mera Ollila-prägel, då vi tillåts experimentera mer på plats och ge varandra direkt feedback än att skicka mp3or fram och tillbaka.

Min fru Hanna är även med som textförfattare och det är viktigt för oss att texten samspelar med musiken och att sången förmedlar svärtan. Allt ska bilda en helhet som är typiskt för oss.

Yes, det kommer bli spännande. Jarmo har typ knåpat ihop mer än 30 demos som vi kan välja och vraka mellan, så räkna med en hitkavalkad utan dess like.

COPYRIGHT (C) 2023