Amnistia - "Black Halo"

ALBUM     Mattias Larsson      2019-04-15

Mästerlig!

10/10

EBM / ELECTROPUNK

Tyska Amnistia har alltid hållit hög standard men frågan är om inte ”Black Halo” sätter en ny standard för bandet, och för genren i övrigt. I stort sett har alla komponenter fått sig en uppgradering. Ljudbilden har fått ett större djup, produktionen är fetare och låtarna känns mer genomtänkta än tidigare. På det hela taget är det ett verkligen imponerande verk.

Det hintades på nätet en längre tid om att Amnistia hade något stort på gång med sin nya platta. Sådana rykten har jag hört många gånger förr och vet hur jävla fel de kan vara.

Men inte den här gången.

”Black Halo” är otroligt bra. Bandets hybrid av mörk electro och EBM har vuxit upp till stora ljudlandskap á la Skinny Puppy och Front Line Assembly, men fortfarande med Amnistia-soundet som tryggt fundament.

 

Jag vågar lova att bandet har filat på den här skapelsen under en längre tid än de brukar göra. Det låter så välgjort och koncentrerat och det är svårt att inte bli riktigt imponerad, framförallt som det inte slår över och låter överarbetat och krystat som det lätt gör när man pillar för länge med en skiva.

Gissningsvis kommer många band i den här genren att få kraftig prestationsångest när de hör detta. Och det borde dom, för det släpps alldeles för mycket skräp idag och då är det otroligt tillfredsställande när man hittar en diamant som den här.

 

Låtmässigt är det mycket starkt, killarna har inte glömt bort låtarna i processen vilket ju annars är ganska vanligt.

De två inledande låtarna Package of Regrets och The Itch är starkt influerade av de kanadensiska storheterna jag nämnde ovan och är stora personliga favoriter tillsammans med titelspåret och den hårda, ettriga Last Words Purify.

Men, jag hade kunnat nämna vilket spår som helst egentligen, så bra är det!

 

Men det är framförallt helheten, det homogena intrycket man får av skivan, som är den stora behållningen. Ungefär en minut in i varje låt så ler jag stort och high-fivear med mig själv av ren glädje över hur bra det är!

För det hör verkligen inte till vanligheterna idag att en skiva tål att lyssnas på från början till slut utan att hoppa över ett enda spår. En skiva som man vill sätta på manisk repeat för att det var så länge sedan man hörde någonting med den kalibern.

Men gissa vad? Det här är en sådan skiva.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023