Compact Disco – "4."

ALBUM    Martin Brandhill    2018-04-25

Mycket bra!

8/10

ELECTRONIC ROCK / ELECTROPOP / SYNTHPOP

Årets vinter var ovanligt lång och extremt jobbig, men vårsolen lyser nu extra stark tack vare ungerska Compact Disco.

Den ungerska, elektroniska rockgruppen Compact Disco bestående av Csaba Walkó (sång), Gábor Pál (keyboard) och Behnam Lotfi (loops, grooves, effekter) firar i år tio år som band. Så vad är då inte bättre än att fira jubileet med att släppa sitt femte studioalbum som märkligt nog är kallat 4.

 

Albumet bjuder på en stor överraskning för lyssnaren, eftersom alla låtarna framförs helt på modersmålet ungerska istället för på engelska. Compact Disco är Ungerns svar på det forna Alexander Bard-projektet Gravitonas och bandet fick internationell uppmärksamhet när de representerade hemlandet med låten ”Sound of Our Hearts” i Eurovision Song Contest 2012. Där hamnade de på 24:e plats. Då är den här plattan en större framgång.

 

Soundet är väldigt dansant och medryckande electropop för både dansgolvet eller hemma i stereon. Jag går igång på de flesta låtarna. So öppningslåten ”Hideg szél” (Kall vind översatt), ”Parttalan” (Ändlös), lugna softa-låten ”Lazul a város” (Staden saknar), ”Veled” (Med dig) och ”Te meg én” (Du och jag). Men albumets bästa spår - och faktiskt hittills årets bästa låt - är utan tvekan ”Csak a szó” (Bara ord) som är en bombastisk upptempolåt som bör lyssnas på med hög volym.

 

Trots att jag själv inte förstår ett enda ord ungerska, faller jag ändå pladask för språket som fungerar väldigt väl till soundet. Har faktiskt en arbetskollega på min arbetsplats som är från Ungern och ska fråga henne om vad bandet sjunger om...

 

4 är utan tvekan Compact Discos hittills bästa album och de får gärna fortsätta att leverera lättsmält och radiovänlig electropop på deras modersmål. Vem sa att musikkarriären är slut om du hamnat illa i Eurovision Song Contest? Det motbevisar i alla fall Compact Disco.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2021