Creep Show – ”Mr. Dynamite”

ALBUM     Erik Ångman     2018-04-16

Mer än bra!

7/10

MISC RETRO ELECTRONIC

Äntligen ett band vars namn är som en innehållsförteckning. Creep Show blandar och ger, allt med en aningens oroande känsla lurande i bakgrunden.

Creep Show är ett nytt projekt som består av medlemmarna i Wrangler (Stephen Mallinder, Phil Winter och Benge) tillsammans med John Grant som står för lejonparten av de vokala inslagen. ”Mr Dynamite” är en frustande analog retrodoftande cocktail av olika influenser. Ta lika delar Kraftwerk, The Orb, Yellow Magic Orchestra och Prince (!) och blanda ihop detta så får du Creep Show. Givetvis så tar det med sig något eget till grytan. Alla låtarna, trots att de inte egentligen är en speciellt homogen samling, har en underton av något mörkt. Inte så att det är tungt och deprimerande, utan tänk mer läskiga clowner och just Creep shows…

Man slås av att de måste ha haft kul när de spelade in en här skivan. Det är något nästan lekfullt över arrangemangen och det känns som det verkligen är en hommage med glimten i ögat till gamla hjältar. Det vilar en funkig känsla över flera av låtarna som till exempel ”Modern Parenting” och ”Lime Ricky” och det kanske inte är så konstigt när Mallinder med sitt Cabaret Voltaire gärna besökte den musikstilen. Andra låtar är mer Kraftwerkska i sitt stuk med enkla melodier som långsamt byggs upp till mer och mer komplexa arrangemang. Den över 7 minuter långa ”Fail” är ett bra exampel på detta. Titellåten är ett mustigt ljudcollage av förvrängda röster över ett monotont elektroniskt beat som verkligen fångar känslan i plattan.

 

Är det här något bra, kan man undra? Själv så har jag svårt att bestämma mig, men jag lutar åt att jag faktiskt gillar det här. Det spretar mer än lovligt och är väldigt långt från mer catchy musik, men å andra sidan så är det inte tråkigt eller förutsägbart. Och det är nog just det som jag tycker om. Man vet inte riktigt vad man skall få när nästa låt börjar och i min bok så trumfar kreativitet och underligheter över förutsägbarhet och trista repetitioner varje dag.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2021