Diary of Dreams - "Grau Im Licht"

ALBUM   Benjamin Kristiansen   2016-01-15

Mycket bra!

8/10

Diary Of Dreams har varit uträknade ett bra tag om du frågar mig. Mitt intresse för dem har gått i botten efter de två, sista studioalbumen. Därför blir jag positivt överraskad när det mesta plötsligt stämmer på Grau Im Licht.

 

Adrian Hates har i över 20 år släppt skivor med sitt Diary Of Dreams. Bandet har i stort sett sedan dag ett haft ett eget sound i gränslandet mellan synth och goth. Stämningen har alltid varit mörk, filmisk och lite kylig, men ändå byggt mycket på dramatik och stämningar. Ofta har en ensam pianoslinga haft en huvudroll i låtarna vilket också blivit lite av bandets signum

 

På Grau Im Licht har gitarrerna, som tagit mer och mer plats på de senare albumen, tonats ner. För mig är albumet en tillbakagång till soundet någonstans kring deras Freak Perfume, One Of 18 Angels och Nigredo. Det vill säga ett väldigt atmosfäriskt och elektroniskt sound. Det är Diary Of Dreams när de är som bäst.

 

När Inledande "Sinferno" går igång blir jag mållös. Den är mörk, atmosfärisk och dramatisk med gitarrer som verkar vilja explodera, men hålls ändå tillbaka. Spänningen och nerven hos Diary Of Dreams är tillbaka. Här finns en hunger som inte har hörts på länge. Jag riktigt längtar efter att få höra denna låt live. När låt två, "Endless Nights", går igång med sitt elektroniska sound börjar jag inse att Diary Of Dreams har något stort på gång. Sedan fortsätter det i samma klass. Låt för låt vecklar ut sig till en helhet och jag fortsätter att sitta på helspänn och lyssna. Åtta av tolv låtar klockar in på över 5 minuter och endast en låt går under 4 minuter. Här finns utrymme för att bygga stämningar och de elektroniska arrangemangen är som vanligt i sann Diary Of Dreams-anda.

 

Vad jag kan sakna lite är en till riktig ”wow-låt", som den inledande "Sinferno", på andra halvan av albumet. För albumet flyter ihop lite efter andra halvan, trots att låtmaterialet är bra.

 

På det stora hela är Grau Im Licht ändå ett riktigt bra. Diary Of Dreams har för min del kommit fram ur skuggorna och visat att de inte alls vill bli bortglömda.

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2021