Empathy Test - ”Losing Touch”

ALBUM      Gustaf Hull     2017-12-11

Mer än bra!

7/10

Empathy Test - ”Safe From Harm”

ALBUM      Gustaf Hull    2017-12-11

Mycket bra!

8/10

ELECTROPOP / SYNTHPOP

Mästarna av mid-tempo bjuder på en överdådig laddning låtar – på två plattor, men skapar dessvärre på så sätt lite brus för sig själva.

SPOTIFY

Ok, ni som läser Synth.nu någorlunda frekvent vet att jag hajpat Empathy Test hårt i år och inte minst bjudit på och en intervju med bandet där vi fick lära känna dem. Det har blivit många singlar som banat väg fram till ett album som bandet crowdfundade rätt tidigt i processen. Och nu är det här. Eller rättare sagt nu är DE här.

 

Albumen heter Losing Touch (lite opedagogiskt eftersom de även släppte en EP med samma namn) och Safe From Harm. Att bandet väljer att släppa två album och inte en dubbelplatta under samma albumnamn förstår jag inte riktigt. Det blir nämligen aningen förvirrat. Och pretto. Bandet har delat upp skörden av singlar och EP (nja, inte riktigt alla spår då) och bakat in dem på plattorna med lite nya låtar.

 

Jag försöker lyssna med nya öron. Inte lätt. Jag har lyssnat sönder låtar som By My Side, Vampire Town, Losing Touch och Bare My Soul. När jag hörde dem första gången blev jag helt golvad. Nu gäller det att se helheten. Så vi vänder upp och ner på världen och låtsas att jag inte hört mer än en singel eller två. Hur ställer sig då plattorna? Jo, inget snack om att Empathy Test är mästare på mid-tempo och stora ballader. Avskalande, enkla electrolåtar med vemod och känsla. Dessutom texter som berör.

 

Vad skiljer då plattorna sinsemellan? Ja, där blir det inte lika tydligt. Det finns säkert en tanke, men jag kan inte riktigt se sambandet. Inte mer än att det är övervägande bra låtar på Safe From Harm. Men det är ju en smaksak. Skit samma. I slutändan slutar det i alla fall med att jag lade bägge plattor i samma playlist och eftersom det är så många låtar som jag lyssnat mig mätt på är det de nya spåren som jag lyssnar mest på. Orättvist nog.

 

Jag tror Empathy Test gjorde det här onödigt krångligt och skapade sitt eget brus. Det slår jag bort och förlorar mig i musiken istället. Röd tråd eller inte. Jag avundas er som inte hört bandet tidigare och får njuta av de här låtarna för första gången.

 

 

COPYRIGHT (C) 2021