Gioumourtzina – "Blakk Metall"
ALBUM Martin Brandhill 2016-08-16
Mer än bra!
SYNTHPOP
En kompromisslös duo som sticker ut och som inte vill vara likt någon annan elektronisk akt i världen. Blakk Metall är verkligen ett album för de som efterfrågar alternativ, nytänkande, elektronisk musik.
Från Thessaloniki i Grekland kommer den elektroniska duon Anestis Neiros (synth, sång) och John Tselikas (elbas) under det säregna bandnamnet Giourmourtzina. (Försök stava det bandnamnet rätt första gången utan att kolla upp för rättstavning, gott folk!). Bandnamnet är en omskrivning av det grekiska stadsnamnet Koromina på turkiska. Duon började 2014 och fick en del uppmärksamhet förra året sitt hemlandet och på internet med låten ”Russian Market”. Dels för sina imponerande livespelningar, men även på grund av det ovanliga bandnamnet.
Debutalbumet Blakk Metall innehåller åtta låtar och soundet är väldigt genrespridd och influerat lite från The Cure och New Orders 80-tal, mixat med moderna beats. Flertalet av låtarna är instrumentala och sången används även den som ett instrument för ibland märker jag inte ens själv att Anestis Neiros sjunger till musiken. Eller vad han ens sjunger om, för det är rätt svårt ibland att tyda det helt om det är på engelska när musiken hörs mer än sången. Namnet på albumet Blakk Metall valde bandet för att uttrycka med humor sitt motstånd mot musikindustrin och social etablering. Dessutom också för att markera om bandets vägran att kompromissa och att kategoriseras under en viss musikgenre.
Deras genombrottslåt ”Russian Market” och ”Chinese Battleship” är bra låtar för att bekanta sig med bandets musikstil. Den mystiska, men tilldragna, låten ”Chrysostomou Smyrnis” (betyder ungefär Smyrnas gyllene mun på grekiska) är en exceptionellt bra låt för någon som vill uppleva en udda men häftig musikupplevelse med elektroniskt ljudlandskap och folkmusikaliska inslag. Bästa låten i albumet är dock ”The Rundown” som har det fetaste synthbasljud i en låt som jag nog någonsin har hört.
Blakk Metall är konstnärlig frihet och är precis sådan musik som jag efterfrågar i ny musik. Att alltid ”tänka utanför boxen” och göra sin musik oavsett vilken genre det är eller vandrar mellan.
Gioumourtzina indikerar verkligen på att grekisk, elektronisk musik står sig starkt ute i musikvärlden trots den ekonomiska krisen och politiska instabilitet som orsakat landet.
SPOTIFY
COPYRIGHT (C) 2023