Guilt Trip - "Body:Parts"

ALBUM      Mattias Larsson     2018-03-13

Bra!

6/10

EBM / INDUSTRIAL

Sveriges svar på Skinny Puppy levererar en mastig dubbel-CD som, med facit i handen, kanske borde ha bantats ner till en. Att hålla intresset uppe över denna 24 låtar långa dubbel är nästan en övermäktig uppgift.

Genom åren har jag då och då stött på Guilt Trip men aldrig riktigt fastnat. Detta beror alls icke på att jag är en av de där som avfärdar bandet som en ”Skinny Puppy-kopia”, snarare är det låtsnickeriet som det fallit på för min del. Det är välgjort och välproducerat men griper inte tag. Jag hör ju hur bandet sliter för att nå fram till mig och andra tjuriga gamla synthare. Men det vill sig inte riktigt.

 

På ”Body:Parts” har dock bandet tagit ett steg i rätt riktning. CD nummer ett, som jag helt oblygt kallar ”Den kanadensiska skivan” hämtar rätt uppenbart sin inspiration från tidigare nämnda Skinny Puppy och i viss mån Numb. Det är ingen plankning vi talar om men allt från sångstilen till de skeva rytmerna talar sitt tydliga språk.

 

Det börjar väldigt bra, låtarna A Pit of Shit, Church and State och Empires har ett funkigt groove som höjer dem ordentligt och gör att det inte blir så statiskt.

 

Det är egentligen när bandet sänker tempot i låtarna som mitt fokus börjar skifta till andra vardagliga ting. Mot slutet av första skivan tappar jag tråden och får gå tillbaka för att se vad jag missade. Det är inget bra tecken.

 

Men jag tycker ändå att helheten på den första skivan är mer än bra.

 

Skiva nummer två har ett mer renodlat EBM-sound med rötterna i 90-talet. Här spretar låtarna lite väl mycket och har inte den där sammanhållande känslan som CD1 hade.

 

Men det finns ändå guldkorn i denna mix. Bombs For Salvation har en skoningslös basgång lika beroendeframkallande som heroin. Don´t Drink Don´t Swallow och Blood Flood är två dansgolvsrökare av klassiskt svenskt snitt. Tänk er en blandning av Spetsnaz och Run Level Zero så förstår ni vad ni missar.

 

Övriga låtar landar någonstans mellan helt ok, bra eller intetsägande.

 

Hade jag fått sätta ihop en enkel-CD med de 14 bästa låtarna från den här dubbeln så hade betyget blivit en 9:a. Nu är det framförallt CD2 som drar ner betyget till en stabil 6:a.

 

Men jag vill ändå rekommendera den här skapelsen till alla fans av banden jag nämnt i recensionen.

 

Med ett finger på skip-knappen så är det här en riktigt angenäm upplevelse.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023