Nackskott – ”Genom Märg och Ben”

ALBUM     Mattias Larsson     2020-07-15

Bra!

6/10

INDUSTRIAL

Enmansprojektet Nackskott har haft en positiv utveckling sen det startade för ett par år sen och den här senaste skapelsen är Peter Glaas ”finest hour” så här långt. Monotont industrimuller möter hotfulla dark ambient-stämningar, garanterat fritt från melodier och gmaj7-ackord.

På de första releaserna med Nackskott fanns ett frö till någonting bra. Men ofta fastnade det monotona bruset i den där ”det-är-lätt-att-göra-industri-man-bara-samplar-myrornas-krig”-fällan. Efter det har det gradvis blivit bättre och bättre. Det händer mer i låtarna som nästan vrider och vänder sig i plågor och man fastnar lättare tack vare det.

 

Titellåten som inleder albumet lever verkligen upp till sitt namn. Den har ett otroligt jobbigt återkommande missljud som definitivt går genom märg och ben. Den drar lite åt Japnoise-hållet och det är inget jag vanligtvis går igång på, men den har vissa partier som tilltalar mig en smula.

Lyckligtvis drar resterande låtar mer åt ljudlandskapen vi brukar hitta hos Analfabetism och Gnawed och då känns det genast mycket bättre. Gillar man nämnda band bör man definitivt låna ut sina trumhinnor till det här albumet.

Och sen måste man ju bara älska artister som döper en låt till Tala Ej Om Rep I Hängd Mans Hus.

 

Avslutningen med Ond Hjärna Älskar Mörkret och Vackert Och Väl Slår Man Ihjäl är snudd på magnifika med sina lager-på-lager av metallgnissel, distat brus och fientliga stämningar.

Någonstans där tycker jag att Nackskott ska ha sin grund inför fortsatta äventyr.

Det soundet bör vara utgångspunkten när nästa alster påbörjas.

För det finns på tok för få svenska artister inom den här genren just nu och Nackskott utgör ett välkommet tillskott till den.

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023