Severe Illusion – ”Totalitarianism For A New Generation”

ALBUM     Mattias Larsson     2023-11-27

Bra!

6/10

ELECTRO / INDUSTRIAL

Ett av Sveriges bästa och mest underskattade band inom den elektroniska musiken är äntligen tillbaka. Och med ett helt album dessutom, efter att de senaste 10 åren bara släppt EPs. På detta sjätte album har det blivit ett lite svårare sound att ta till sig. Inte briljant, men fortfarande väldigt eget.

Om den här plattan hade varit en person hade den förmodligen varit en tjurig gammal gubbe med en folkilsk hund som bor långt ute i skogen. Att lyssna på den är som att bli utskälld utan att ha gjort något. När jag lyssnade igenom den första gången så sa jag ”men förlåt då för fan” rakt ut i luften när jag tog av mig hörlurarna.

En mycket märklig upplevelse.

 

Soundet känns igen, men ändå inte. Det är avskalat och industriellt med en i vanlig ordning extremt distad röst som spottar ur sig texter som både är ironiska, arga, nihilistiska och luttrade. Tempot är överlag lågt, jag tror inte någon av låtarna orkar över 100BPM.

Det som är nytt är frånvaron av de små smarta och melankoliska melodislingorna som är bandets trademark. Istället blir det stålgrått, hårt och ganska osvängigt.

 

Det tar många lyssningar innan man kan skilja låtarna åt då de som sagt går i stort sett i samma tempo allihop. Det som slår mig nu är att skivan andas mer desperation och ilska ju längre in i den man kommer. Det stegras under tidens gång, dock utan att kulminera någonstans. Den tar bara slut.

 

I små doser, med spridda låtar i randomläget funkar det bättre, då blir kontrasten större och låtarnas brutalitet kommer mer till sin rätt.

Severe Illusion har alltid trampat upp sin egen stig och aldrig brytt sig om vad vi tycker.

På ”Totalitarianism For A New Generation” är det mer sant än någonsin. På gott och ont.

 

 

COPYRIGHT (C) 2023