Stephen Mallinder

– ”Um Dada”

ALBUM     Mattias Larsson      2019-10-23

Mer än bra!

7/10

ELECTRONICA

Legendaren och industripionjären Stephen Mallinders första soloplatta sen 1982 bjuder på medryckande och sjukt svängig houseelectronica. ”Um Dada” är fylld med experimentlusta och har en skönt avslappnad approach. Ja, Mal är fortfarande den coolaste katten i stan.

Stephen Mallinder var sångare och en av grundarna av den extremt stilbildande och banbrytande gruppen Cabaret Voltaire. Han började experimentera med elektronisk musik redan i mitten på 70-talet och efter avhoppet från Cabaret Voltaire 1990 har han ägnat sig åt den akademiska världen där han bland annat har en doktorsexamen inom musik och populärkultur. Sedan 2014 är han också en av medlemmarna i bandet Wrangler.

 

”Um Dada” blickar både bakåt och framåt. Cabaret Voltaire var ju starkt influerade av dada-rörelsen och soundet här ligger rätt nära det som bandet anammade i slutet på 80-talet med skivan ”Groovy, Laidback and Nasty”. Samtidigt vilar Wranglers ande över skivan och får trängas med influenser från modern house och minimalistisk dansmusik.

 

Det är lekfullt, experimentellt och gjort med ett säkert handlag, och konstigt vore det väl annars? När det funkiga svänget är som allra mest skoningslöst så går det inte att förbli varken sittande eller uttråkad. Working (You Are), Prefix Repeat Rewind och Satellite tillhör den kategorin av låtar och är för tillfället mina favoriter på albumet tillsammans med den släpiga och tunga dub-hybriden Robber.

Stephen Mallinder fyller 65 den första januari nästa år men albumet låter definitivt inte som om det är gjort av en blivande pensionär, snarare får man intrycket av en hipp tonåring med mängder av energi och idéer.

 

Det som drar ner helhetsintrycket ett par hack är att det på sina ställen blir lite för lekfullt och experimentellt. Det leks för mycket med de tekniska möjligheterna och resultatet blir då både flummigt och navelskådande.

Men summa summarum är det här en väldigt vital, intressant och framförallt riktigt bra skiva som ni bör upptäcka så snart som möjligt. Helst igår.

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2021