Unisonlab – ”Electrometric”

ALBUM    Mattias Larsson     2018-04-21

Fantastisk!

9/10

ELECTRONIC

Musikkollektivet Plonk fortsätter att leverera på hög nivå.

I höstas släppte Maschine Brennt en av förra årets bästa plattor och nu har det blivit Unisonlabs tur att släppa sin musik i fysisk form. En alldeles strålande skiva för alla fans av Kraftwerk, System och Lassigue Bendthaus.

Beteckningen ”electro” har blivit för urvattnat av både artister och recensenter genom åren så Plonk-banden kallar sin musik för maskinpop, vilket i mina öron är en alldeles strålande beskrivning. Jörgen Erixon heter mannen bakom Unisonlab och han har släppt låtar på digitala plattformar under det namnet sen 2014. Det här är alltså hans ”debut” i fysisk form, släppt på det lilla ryska skivbolaget Razgrom Music.

 

Musiken tar avstamp i Kraftwerks mer rytmdrivna låtar som exempelvis Musique Non Stop eller Techno Pop men är lite mer lekfull. Det vimlar av infall och små subtila melodislingor.

Elegant monotoni möter futuristisk minimalism.

Den inledande låten Elements är en långsam, funkig historia som nästan omedelbart kramar dig varsamt med sitt behagliga driv. Man vaggas redan från början in i någon slags trans. In i en värld fylld av übersyntetiska ljud, vocoders och snärtiga trummor. Det är omöjligt att inte dras med, redan efter ett par låtar sitter jag och nickar i takt med musiken. Och då har jag ändå hört de flesta låtarna åtskilliga gånger förut.

 

Det som slår mig under skivans gång är hur väl sammanhållen den är, trots att låtarna skapats under flera års tid. Anledningen är inte brist på utveckling, snarare är det så att Jörgen har hittat sitt sound och med subtila medel bara förfinat det genom åren. Musiken känns bara så…självklar. Så full av självförtroende och ren skaparglädje.

 

En sak till:

Efter valet i höst kommer det troligen att bli förbjudet att missa låtar som Electro Life, Funkfrequenz och den Lassigue Bendthaus-doftande Apparatus, bara så ni vet.

Och den som lyckas sitta still när The One You Seek spelas bör omgående kolla upp såväl sin hörsel som mentala status.

 

Avslutningsvis:

Årets hittills bästa platta.

BANDCAMP

COPYRIGHT (C) 2021