Chris Ruiz, känd medgrundare av And One och PAKT, har startat ett ”nytt” projekt – Crushing State. Detta med minst lika kända Mathias Thürk (ex Minerve, SEADRAKE), gitarristen André Feller (Solar Fake, Dreadful Shadows) och trummisen Vincent Viebig. Vi snackar en dynamisk fusion av elektroindustriell metal med spännande synthinfluenser som återspeglar medlemmarnas olika sidor. Synth.nu lät Chris själv få berätta om projektet..

 

Okej, berätta om Crushing State! Presentera er själva! Hur bildades ni och - för de som inte redan känner er - vad gör  ni för musik?

Hej, det är jag som är Chris och sångaren och grundaren av bandet. Tillsammans med Mathias Thürk, André Feller och Vincent Viebig på trummor bildar vi Crushing State.

 

Jag började arbeta på Crushing State redan 1998. Nyligen hittade jag några gamla demoband i källaren. Det är otroligt hur det tog ytterligare 26 år för det att bli offentligt. Häromdagen diskuterade jag med en före detta kollega hur galet det är att det tog så lång tid att se dagens ljus. Under tiden spenderade jag många år med And One och sedan PAKT, som jag släppte två singlar och ett album med.

 

Mathias Thürk kontaktade mig för en tid sedan om att samarbeta kring musik som påminner om vad vi brukade lyssna på när vi gick på klubbar, som industrial metal-band som NIN, Ministry, Revolting Cocks, Stabbing Westward, 16Volt, Hate Dept, Godflesh och Pitchshifter. Det var den riktningen Mathias och jag tänkte på när vi började jobba med idéer för några år sedan. Tyvärr satte Covid grepp om vår kreativitet, och då var även Mathias upptagen med att turnera med sitt band Seadrake.

 

När äntligen André och Vincent gick med 2023 började allt materialiseras, och vi släppte vår debutsingel, "Surveillance" i början av 2024.

 

Ni sajnade nyligen på bolaget Megahype. Hur hamnade  ni där och vad är det bästa med det?

Rickard Gunnarsson, som står bakom Megahype, är en gammal vän och en väldigt trevlig person - som det inte finns så många kvar av, tyvärr. Det var en no-brainer att sajna, verkligen! Vi uppskattar den familjära atmosfären. Jag träffade Rickard under min tid på And One när hans band, Statemachine, supportade oss under en turné i Tyskland.

 

Första singeln – Surveillance – är ute. Vilken typ av respons har ni fått?

Hittills har det bara varit positivt, men jag antar att det var några som förväntade oss att vi skulle släppa något mer synthpop- eller EBM-liknande musik eftersom vi alla kommer från den bakgrunden. Releasen blev en fulländad succé för oss, strömningssiffrorna och visningarna är betydligt högre än vi hade förväntat oss. För oss var det viktigt att skicka ett livstecken från Crushing State, eftersom allt var försenat så länge.

 

Hänger era fans från era andra band med - eller har ni fått nya?

I första hand har vi hittat stöd från våra befintliga projekts fanbaser, vilket är fantastiskt och bra för oss. Men vi är också med i några spännande industrial-spellistor och radioprogram. Det blir en spännande utmaning att följa upp "Surveillance" och fördjupa sig i industrigenren.

 

Hur såg den kreativa processen ut när ni arbetade tillsammans med singeln?

Vi hade ingen specifik plan i åtanke. Var och en av oss utforskade idéer individuellt och sedan delade vi dem med varandra för att se vad som var värt att utöka. Ibland hade Mathias något och skickade det till mig, och andra gånger var det jag som skickade bitar. Nyligen samarbetade Mathias och André med en idé tillsammans. Det är ungefär som med öppen källkod, haha. Vi träffas regelbundet för middag och för att diskutera Crushing State eller bara prata om alltmöjligt. Det är skönt att kunna koppla av med sina bandkompisar så.

 

När kände ni att ni hittade rätt sound som kändes Crushing State?

Egentligen var soundet närvarande redan från början. Crushing State hade en distinkt stil redan 1998. Men jag tappade på något sätt koll på den och det fokus som behövdes för att slutföra det. Nu, med bandet fullt sammansatt, låter allt precis som det ska, och vi kommer att fortsätta att förfina och utveckla vårt sound. Det är roligt att se hur idéer förändras över tid.

 

När kommer det mer musik?

Ja absolut! Vi har redan flera låtar på gång. Jag är dock inte riktigt redo att avslöja alla våra planer för framtiden än…

 

Vad händer annars framöver?

Så fort "Surveillance" var klar började vi arbeta på nästa release. Vi behöver fortfarande spela in videon och reda ut några detaljer, men det kommer inte att dröja länge tills det är klart för release. Låt oss bara säga att vi har några överraskningar i rockärmen …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Gustaf Hull      2024-03-28

"Låt oss bara säga att vi har några överraskningar i rockärmen …"

Intervju med Crushing State

Jag började arbeta på Crushing State redan 1998. Nyligen hittade jag några gamla demoband i källaren. Det är otroligt hur det tog ytterligare 26 år för det att bli offentligt.

Ibland hade Mathias något och skickade det till mig, och andra gånger var det jag som skickade bitar. Nyligen samarbetade Mathias och André med en idé tillsammans. Det är ungefär som med öppen källkod, haha.

COPYRIGHT (C) 2024