Intervju med Vidéo L´Eclipse

 

 

För oss, och många andra, är det goda nyheter att svenska duon Vidéo L´Eclipse är tillbaka med ett nytt album som landar om ett par veckor. Förra plattan Predicts kom 2021 och blev väldigt hyllat. Hur är känslorna inför nya släppet? Vi sökte upp bandet för en intervju om arbetet med nya plattan, soundet, texterna och planerna framåt.

 

Hej Jonas och Robert! Hur är läget?

Bara fint tack. Vi har precis gjort klart allt med nya skivan och beställt CD:n, så den ser ut att kunna finnas redo till 22 mars.

 

Albumet Predicts kom 2021 – nu är det alltså dags igen för nya plattan Begin Repress Depart som släpps 22 mars. Hur känns det så här inför släppet?

Robert: Just nu känns det bra. Det känns som att mycket föll på plats under vintern och sedan har allt runnit på bra. Nu väntar vi med spänning på vilket mottagande den kan få. Under mix- och masterprocessen så har vi kanske lyssnat sönder materialet lite, så nu ser jag fram emot att få ut den och höra folks reaktion.

Jonas: Det här är ju den bästa tiden. Allt är mixat, mastrat och CD:s är beställda. Vi är nöjda, glada, överens och lite taggade på att skriva vidare på nästa skiva.

 

Förra plattan fick ju ett väldigt varmt emottagande och hyllat av olika medier. Har ni känt er pressade av det?

Robert: Första skivan fick bra mycket bättre mottagande än vi hade kunnat hoppas på. På något sätt finns det en magi i en debutskiva som aldrig går att leva upp till igen. Där känner man såklart en viss press att leverera något som är minst lika bra. Samtidigt har vi lärt oss väldigt mycket om låtskrivande, inspelning och mixning under tiden, så vi har kanske tagit ett kliv upp i kvalitet i det avseendet.

Jonas: Nej, tänker inte så mycket på det. Om jag börjar känna press så tror jag att jag tappar det roliga med att göra musik. Vi har bara haft trevligt och känt kreativitet under skapandet av det här albumet. Om EN person gillar skivan är det tillräckligt för mig.

 

Vad är ni mest nöjda med?

Robert: Det känns som att vi har låtar med på skivan som både har en röd tråd i soundet, samtidigt som varje låt är lite unik i sig. Sen känns det alltid bra att ha skapat något nytt.

Jonas: Känner nog att albumet rent musikaliskt är ett kliv i rätt riktning för oss. Vi vet lite mer vad vårt sound är den här gången. Texterna är ganska ärliga och utlämnande vilket kan vara både bra och jobbigt.

 

Berätta – hur har processen de tre senaste åren sett ut?

Jonas: Efter att vi släppte Predicts kände vi en ganska stor tomhet under lång tid. Vi hade redan temat färdigt för denna skiva och en plan för hur den skulle låta. Från 2021 och fram till nu har ju världen varit ganska upp och ned på många sätt, vilket har väckt en del tankar som sedan blivit till låtar. Även förändringar och händelser på det personliga planet har varit någon form av bensin.
Robert: Vi var inte så produktiva direkt efter att vi släppt Predicts. Men vi lärde oss hur vi ska skriva och producera våra låtar. Jag skapar ibland bara en loop, eller en melodislinga, som jag kan lämna över till Jonas, som skapar arrangemang, skriver text och skapar all melodi för sången. Vi har haft en hel del låtar i demo-stadie ett tag, men hela skivan har egentligen spelats in nu under hösten och vintern.

 

Jag har ju haft förmånen att lyssna på det och tycker mig höra mer driv i melodierna. Visst känner man igen er musik men jag upplever det ännu poppigare?

Robert: Vi bestämde egentligen redan under mixningen av Predicts att nästa skiva skulle bli mer “electro pop”. Jag har antagligen haft det i bakhuvudet under produktionen men det är inte så att vi gjort särskilda val “bara för att”. Mycket av melodierna är skrivna medan jag rattat ljud på olika synthar. Ljud och melodi hör väldigt mycket ihop för oss, så i nästan alla fall så har vi spelat in med samma ljud sen.

Jonas: De kan ligga någonting i det. Initialt så lät våra demos lite åt andra hållet från poppigt. Men under skapandet så har det svängt lite och låtarna har blivit aningens mer upbeat.

 

Ni är ju verkligen ett renodlat synthpopband får man ändå säga. Hur förhåller ni er själva till synthscenen och hur ni positionerar er där?

Robert: Jag har nog räknat mig själv som synthare sedan slutet på högstadiet. Både musiken och stilen har tilltalat mig så länge jag kan minnas. Men vi har nog tyvärr aldrig haft en stark koppling till scenen i sig i Sverige. Vi kände väl egentligen ingen inom scenen i Sverige innan vi startade Vidéo L’Eclipse.

Jonas: Vi har ju helt klart hamnat i ”synthpop-facket” vilket kanske inte var helt självklart från början. Soundet har växt fram genom att vi oftast gör en ganska mörk, aningens hårdare demo som Robert sen poppar till med sina små pianon.

 

Vad skulle ni säga att ni har för influenser?

Robert: Jag har en mix av influenser, dels band och artister som OMD, Gary Numan, Bowie och Kraftwerk. Sedan är jag nog präglad av den svenska scenen där band som Covenant, Elegant Machinery, och S.P.O.C.K. sticker ut. Slingan till Go Blind skrev jag småfull efter att ha lyssnat på Alien Worlds, som ett exempel.

Jonas: Jag hittar nog influenser inom de flesta stilar. Så länge musiken har lite själ. Med andra ord inte har sju låtskrivare och deltar i musiktävlingar. Men inom elektronisk musik så skulle jag nog säga APOP före Kraftwerk.

Vad för mjuk- eller/och hårdvara skapar ert sound?
Jonas: Jag är evigt tacksam för att Robert är en synthnörd då jag själv inte är det, pianon och gitarrer är lagom avancerade för mig. Jag kan då med gott samvete fokusera på låtskrivande och sång vilket passar mig bra.

Robert: När Jonas jobbar med låtarna så kör vi uteslutande med mjukvara, för att kunna skicka låtarna fram och tillbaka. Sedan producerar vi låtarna i studion med hårdvarusynthar, med en synth per spår och ljud. Först när allt låter rätt och bra från början till slut så spelar vi in. På den nya skivan tar Hydrasynth, Behringer 2600, Sequential Take5 och Modal Cobalt8 mycket plats. Jag är synthnörd och kan prata om maskiner i timmar, så vi stannar där.

 

Ok, här näst – vad händer efter releasen? Vad är er ambition och mål?

Robert: Först hoppas vi såklart på ett lyckat släpp. Sedan har vi lite olika planer. Dels planerar vi en remixskiva med lite olika artister vi lärt känna. Vi har även planer på ett avskalat live set, som vi tänker filma och släppa på YouTube. Lite som ett Vidéo L’Eclipse unplugged, fast med synthar…

Jonas: Vi har även planer för ett tredje album klart. Predicts tog upp vår tro om framtiden och Begin Repress Depart handlar i mångt och mycket om vår syn på nutiden. Vår nästa skiva kommer att hantera våra minnen från förr. Jag vill att den ska låta som Die Krupps anno 93, så vi får se var det landar!

Robert: Jag ska köpa en ny synth.

 

Live?

Jonas: Vi gjorde vår första riktiga spelning nu i somras på Jonfest. Det var fantastiskt kul och vi kommer definitivt försöka komma ut på fler live shower under året. Vi behöver lära oss hur vi bokar upp spelningar bara.

Robert: Jag har börjat läsa på lite om synkroniserat ljus, video och pyroteknik som jag gärna vill testa live.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Gustaf Hull      2024-03-17

"Texterna är ganska ärliga och utlämnande vilket kan vara både bra och jobbigt."

På något sätt finns det en magi i en debutskiva som aldrig går att leva upp till igen. Där känner man såklart en viss press att leverera något som är minst lika bra.

Först när allt låter rätt och bra från början till slut så spelar vi in. På den nya skivan tar Hydrasynth, Behringer 2600, Sequential Take5 och Modal Cobalt8 mycket plats. Jag är synthnörd och kan prata om maskiner i timmar, så vi stannar där.

Känner nog att albumet rent musikaliskt är ett kliv i rätt riktning för oss. Vi vet lite mer vad vårt sound är den här gången. Texterna är ganska ärliga och utlämnande vilket kan vara både bra och jobbigt.

Vi gjorde vår första riktiga spelning nu i somras på Jonfest. Det var fantastiskt kul och vi kommer definitivt försöka komma ut på fler live shower under året. Vi behöver lära oss hur vi bokar upp spelningar bara.

COPYRIGHT (C) 2023