Jag har med andra ord tonat ner mina rockstjärneambitioner. Det är ganska skönt för det har medfört att jag känner att jag hittat hem musikaliskt.

daniel j

Text: Gustaf Hull  2019-03-26

Vemodig synthpop skapad på hårdvara med avskalade texter på svenska som betraktar vardagen med diskbänksrealism. Här om dagen släppte daniel j sin andra singel "Idag" och det fångade redaktionen intresse.

 

Hallå daniel j - presentera dig och din musik!

Jag kommer från Göteborg och har hållit på med musik i mitt eget namn ganska länge. Men det är egentligen först nu jag känner att jag har en väldigt avslappnad attityd till det jag håller på med. Jag har med andra ord tonat ner mina rockstjärneambitioner. Det är ganska skönt för det har medfört att jag känner att jag hittat hem musikaliskt. Jag har alltid gjort musik på liv och död med stora känslor och mycket nerv. På senare tid med en alltmer elektronisk prägel vilket passar mig utmärkt då jag egentligen alltid älskat synthar och de ljud man kan frambringa på elektronisk väg.

 

Av singeln ”Idag” att döma så skulle jag säga en skvätt synthwave i synthpop. Känns det korrekt?

Det känns inte fel i alla fall! Snarare är det en ganska hedrande beskrivning. Fast för mig känns det samtidigt inte så viktigt hur min musik definieras. Jag skapar, sen får lyssnaren ägna sig åt att tycka till och kategorisera.

 

Jag uppfattar dina texter som rätt avskalade och opretentiösa. Hur ser du på dina texter? Vad inspirerar dig?

Texterna är en central del i mina låtar. De tar alltid sjukt lång tid att skriva. Jag har inget bra system. Däremot så vet jag att när det pirrar på ett speciellt sätt i kroppen när jag läser igenom vad jag skrivit, då är det rätt. Jag skulle vilja säga att tragedier, olyckor, ouppnåelig kärlek, död och en aldrig slocknande längtan efter ett liv bättre än det vi lever är stora inspirationer i mitt textförfattande.

 

Synth på svenska delar många gånger publiken i två läger. Var valet att sjunga på svenska självklart för dig?

Ja, det har alltid varit självklart för mig att sjunga på svenska. Främst för att jag vet att jag hade skrivit så sjukt dåliga texter på engelska. Jag har försökt men insåg att det inte var nåt för mig. Den insikten borde fler få! Nu sjunger och skriver jag bara på svenska och vet dessutom att jag gör det väldigt bra. Det är en skön känsla att slippa tveka på sin egen förmåga.

 

Hur ser ser skapandeprocessen ut när du skapar din musik då? Jobbar du själv?

Det börjar alltid med att jag kommer på en melodi som vägrar lämna skallen. Återkommer jag till den här melodin mer än en gång så vet jag att den håller. Melodin skriver sedan texten kan man säga. Även om det som sagt då kan ta ganska lång tid. Sen är jag inte så bra på att spela utan presenterar låten för min parhäst John Lönnmyr. Han kan däremot spela och gör det oerhört bra. Han spelar alla instrument men främst alla synthar. Han är fantastisk på alla sätt och vis. Man kan säga att han är en lika viktig del av daniel j som jag själv. Utan honom skulle jag låta mycket fattigare på alla sätt och vis.

 

Vilken hård- och mjukvara jobbar ni med?

Bara analog hårdvara! På ”Idag” exempelvis använder John sig av Elektron Analog Keys, trummaskinen Elektron Analog Rytm, stråkmaskinen Roland RS09, Korg MS10 för virvel och hihat, Moog Voyager, Roland Juno 6  för pad och bas, Roland jx3p, Verbos modular system och Roland D-50.

 

Vet att du har en singel på gång här att släppas i maj. Sen då?

Exakt. Jag släppte singeln ”Svart” i november förra året, ”Idag” nu i mars och i maj är det tänkt att tredje singeln ”Hagamannen” ska släppas. Det är en uptempo-låt till skillnad från dom tidigare två singlarna. Någon gång i höst är tanken att en EP skall släppas.

 

Kommer vi få se dig live?

Jag vet ärligt talat inte. Jag har sett så mycket dåliga konserter genom åren. Jag har förvisso sett en del bra grejer också lyckligtvis. Men jag har högt ställda krav på mig själv och är väldigt angelägen om att en livekonsert med mig skulle behöva vara något speciellt. Jag vet vad som krävs. Jag är inte intresserad av att bara ställa mig rakt upp å ner och sjunga mina låtar i en taskig miljö, den tiden är förbi. Men med rätt förutsättningar så finns det så klart en möjlighet. Jag antar att vi får se vad som händer!

 

 

Här kan du se daniel j:s senaste video till låten "Idag" på Youtube!

 

 

 

Foto:  Kristin Lidell

Foto:  Kristin Lidell

Texterna är en central del i mina låtar. De tar alltid sjukt lång tid att skriva. Jag har inget bra system.

Jag släppte singeln ”Svart” i november förra året, ”Idag” nu i mars och i maj är det tänkt att tredje singeln ”Hagamannen” ska släppas. Det är en uptempo-låt till skillnad från dom tidigare två singlarna. Någon gång i höst är tanken att en EP skall släppas.

daniel j

COPYRIGHT (C) 2023