Ja vi började väl så smått skicka lite idéer till varandra då precis innan pandemin och sen kom jag hem till Sverige från London på grund av pandemi-kaos. Så vi passade på att göra det bästa av situationen och ses i Mattias etta i Malmö och skriva och spela in musik intense i typ fyra månader.

Duon Glashus är svåra att värja sig mot. Och varför skulle man? Smittande refränger och glassiga slingor. Definitivt med en tyngre fot i poppen. Synth.nu ville veta mer om vad för tankar som finns bakom musiken. Och hur förhåller de sig till synthmusik? Vi frågade.

Iona och Mattias i bandet svarade.

 

Hej Iona och Mattias, hur mår ni denna härliga vår?

Mattias: Jag mår riktigt bra som jag ju iof alltid gör när det är vår och solen är uppe. Hatar folk som förvånas över att vi människor blir glada av sol..

Iona: JAG ÄLSKAR VÅREN! Men jag tycker den har segat sig lite i år. Det är segt. Men bra mår jag ändå! Det är väl soligt någonstans i världens liksom.

 

Berätta - hur ni bildades ni och vilka är ni?

Mattias: Vi spelade ihop i ett projekt till en gemensam kompis som session musiker 2016 där vi då också träffades för första gången. Vi försökte lite smått att göra något ihop men det blev först verklighet på riktigt året innan pandemin och framförallt under pandemin då Iona fick flytta hem på grund av Londons lockdown.

Iona: Ja vi började väl så smått skicka lite idéer till varandra då precis innan pandemin och sen kom jag hem till Sverige från London på grund av pandemi-kaos. Så vi passade på att göra det bästa av situationen och ses i Mattias etta i Malmö och skriva och spela in musik intense i typ fyra månader. Sedan, helt plötsligt, fanns vi till liksom. Sen tog det en jäkla massa tid att hitta mixare att jobba med, och pengar att betala mixare med haha. Det kändes sjukt naturligt att börja skriva ihop, vi hade samma vision utan att knappt ha pratat om det, det bara kändes rätt och kändes kul och givande. Vi är helt enkelt två kaosiga kalabalik-kompisar som klickar både musikaliskt och vänskapligt. Mattias är så jävla enkel att ha och göra med och vi jobbar riktigt bra ihop vi är ett bra team. Jag är kanske lite mindre enkel att ha och göra med men jag är värd det. Hehe.

 

Glashus – det ska man ju inte kasta sten i. Är det så namnet kom till?

Mattias: Ibland går det inte att låta bli.

Iona: Precis så, här står vi och kastar sten i glashus, blir fina mönster i sprickorna i alla fall.

 

Har följt er en hel del senaste året och fastnade för senaste singeln ”Cry wolf” på engelska. Ni sjunger ju annars på svenska. Hur går tankarna?

Mattias: Kul med engelska, lite B att köra samma musikinspelning som på de svenska haha. Men vafan, kunde Kent kan ju lätt vi!

Iona: Massa av mina vänner och folk som lyssnar på glashus kan inte svenska och jag har blivit tillfrågad ganska många gånger vad låtarna handlar om och om jag kan översätta till folk så de fattar så jag tänkte hmmm vet du vad- vi gör det ordentligt då. Och sen började översättandet. Det har varit sjukt kul och givande att göra engelska variationer. Det är svårt att få det att låta bra och ha samma tema som låten på svenska, det går liksom inte att översätta ord för ord. Det har tagit många timmar och jag har svurit och skrattat mycket. Det känns roligt att ha lite material på både svenska och engelska så man kan nå fler personer med själva meningen bakom sång och lyrics.

 

Ni har etablerat er rätt bra måste sägas. Vad har varit framgången ser ni själva?

Mattias: Musiken hoppas jag är anledningen, men också såklart att vi syns. Tack vare vårt grymma laajvband tillsammans med vår bokare har vi ju fått synas ännu mer och det bidrar ju helt klart.

Iona: Tack det var snällt hörru! Jamen vafan vi kämpar på och vägrar att ge upp, att vara en envis get kan vara givande ibland. Och som Mattias sa har vi världens finaste och bästa liveband och en väldigt supportiv bokare. Sedan tror jag också att på grund av att vi har så kul tillsammans och uttrycker det med buller och bång att folk tycker det känns roligt att stötta oss - och vi är SÅ EXTREMT tacksamma för all support vi fått av familj, vänner, fans och folk vi jobbat med. Det är fint att känna att folk tror på oss och vill ta del av vår resa. Det värmer i både hjärta och själ.

 

Vi kan väl veva med en röd flagga för våra hårdaste synthläsare så här långt att ni spelar en väldigt lättsmält och härlig synthpop med ett ben tyngre på pop. Hur ser ni själva på vad ni gör för musik?

Mattias: Jo men det stämmer. Det är ju i något popvatten. Vi tycker det är kul att utforska ljud alltifrån förstöra i mängder av effekter eller bara sampla en toalettdörr på en snuskig krog i Berlin.

Iona: Jag har en tendens att dras till röda flaggor, är väl en del av anledningarna till varför vi har så många heartbreak låtar hehe. Med det sagt så ja, det är ju väldigt poppigt många gånger absolut, och det är något helt nytt för mig med. Jag kommer ihåg att Mattias skickade en idé till mig i början när vi hade tänkt prova jobba ihop och jag bara ”NÄ MEN DE HÄR ÄR ALLDELES FÖR GLATT VAFAN SKA JAG GÖRA MED DET HÄR?" det går inte ”sen provade jag och ba hmm okay jag kan göra min egna variant av detta". Och jobba mycket med mycket roliga stämmor och melodier. Så - ja, det är pop med synthig "inspo" och samples och hej och hå! Jag tänker inte så mycket på det, jag tänker bara oh ja detta låter glashusigt.

 

Hur förhåller ni till synthscenen?

Mattias: den är ju också abstrakt att ringa in som en genre. Jag tänker nog på en äldre variant av genren vid första början. Men idag är det nog en hel del som överlappar eller flirtar med genren.

Iona: Jaaa, fräck som gatan får man väl börja med att säga, och det är fräckt hur mycket som har växt ur synthscenen. Älskar när rörelser och genrer kan beröra så mycket och väcka liv i nytt såväl som hålla kvar i etablerade sound och fortsätta i det andan. De är gytt helt enkelt. Så säger jag!

 

Har ni några speciella band som influenser?

Mattias: Jo, vi lyssnar på musik men inte direkt att vi har ett mål att låta som något specifikt. Däremot har vi delade inspirations-playlists med låtar som har intressant produktion, cool prodd på rösten och så vidare.

Iona: Där har vi en svår jävla fråga. Jag tror att man bär med sig omedvetna influenser konstant. Musiken en växt upp med blandas med det en lyssnar på nu och det som en råkar snappa upp runtomkring. Men vi har aldrig haft någon tydlig referens där vi sagt såhär ska vi låta eller detta är målet. Utan vi har väl mest låtit känslorna styra vad som kommit ut ur fingertoppar, ljuslådor och läppar.

 

Jag vet att ni bor på två olika håll – England och Sverige. Är inte det väldigt utmanande i sammanhanget för att jobba ihop, eller?

Mattias: Jo. Och nä. Vi försöker ses intensivt och arbeta samtidigt som vi också arbetar på varsitt håll. Sen finns ju www där vi hörs ständigt men det hade ju varit lite lyxigt om vi kunde ses varje vecka.

Iona: Javisst är det utmanade på sitt sätt men vi är grymma på att köra videomöten och då när vi väl ses blir det buller och bong och kreativiteten flödar. ibland är det nice att sakna varandra så är det extra kul när man ses och får vara idésprutor deluxe

 

Hur ser arbetsprocessen ut i Glashus?

Mattias: I flesta fall skickar jag instrumentalmusik, en loop, några formdelar till Iona som sen skriver text och sång ovanpå. När vi sedan ses sitter vi ihop och färdigställer.

Iona: Japp, det beror lite på ibland har det varit jag som skrivit typ melodin och lyrics och lite Pride och sen skickat till Mattis. Men för de mesta brukar de bli att han skickar någon loop idé eller idé av något slag och sen filar jag fram melodi och text, sen när vi möts upp så proddar vi tsms och klipper och klistrar och spelar in och grejar och filar fram slutprodukten.

 

Vad är ni mest nöjda med av det ni skapat så här långt?

Mattias: Jag är nöjd med helheten. Att vi på ett år lyckats släppa en rad låtar, gjort en hel del gig och kör hundra procent.

Iona: Ja, helheten är de bästa, är extremt nöjd över stämningen vi har skapat i och runt projektet. Det är mycket kärlek och glädje och skoj. Seeen är jag fetnöjd med de singlarna som vi kommer släppa nu i sommar och höst - fan de låter megafett. Sjukt taggad på släppa mer!

 

Vad händer här näst?

Mattias: Vi har precis färdigställt nya låtar som kommer släppas lite löpande under året. Hårda förhandlingar om var och när nästa intensiva låtskrivare session skall äga rum pågår för fullt.

Iona: Jaaa, mer låtar kommer det   Och mer gig i sommar och höst. Mer Merch tycker jag! Och mer mer allt bara!

 

Kan vi se er live i sommar kanske?

Mattias: Det kan ni! Vi kommer spela i Göteborg som firar 400 år den 14 juli. Eller ja, de firar väl hela året men just den 14 tänkte vi i alla fall att fira! Kommer fler speldatum så småningom också!

Iona: Ja man får in och följa oss på instagram osv så ska ni se att vi är duktiga på att announca gig och allt annat som händer i glashus världen. Gbg ska bli kul det blir vårt första gig där. Sen kommer vi såklart announca mer och fler gig snart, oroa er inte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har varit sjukt kul och givande att göra engelska variationer. Det är svårt att få det att låta bra och ha samma tema som låten på svenska, det går liksom inte att översätta ord för ord.

Jag har en tendens att dras till röda flaggor, är väl en del av anledningarna till varför vi har så många heartbreak låtar hehe. Med det sagt så ja, det är ju väldigt poppigt många gånger absolut, och det är något helt nytt för mig med.

Text: Gustaf Hull   2023-05-27

"Jag är extremt nöjd över stämningen vi har skapat

- i och runt projektet"

Intervju med Glashus

Där har vi en svår jävla fråga. Jag tror att man bär med sig omedvetna influenser konstant. Musiken en växt upp med blandas med det en lyssnar på nu och det som en råkar snappa upp runtomkring.

Vi har precis färdigställt nya låtar som kommer släppas lite löpande under året. Hårda förhandlingar om var och när nästa intensiva låtskrivare session skall äga rum pågår för fullt.

COPYRIGHT (C) 2023