Vi träffades på en kurs i UFO-spaning i Östergötland för några år sedan. Det är inte så konstigt som det låter, bara nästan!

Men vafan vi inspireras av allt från ABBA till Burzum. Oj! Apropå rekord så kanske vi slog ett i namedropping nu.

KÅRP

Text: Gustaf Hull       2018-11-22

Vi hoppas att ni hängt med när vi pushat för den nya, svenska electropopakten KÅRP. Den senaste fräscha singeln "Devotion" kom för ett par veckor sedan och Synth.nu ville veta mer om framtiden.

 

Presentera er och hur ni bildades!

Vi heter KÅRP, är från Göteborg och brukar säga att vi spelar dödsdisco. Vi träffades på en kurs i UFO-spaning i Östergötland för några år sedan. Det är inte så konstigt som det låter, bara nästan!
Mejla oss för den långa versionen.

 

KÅRP – berätta om namnet!

Det är ett felstavat fågelnamn, ett snyggt ord och låter lite som corpse eller corporation om man säger det på engelska – två ungefär lika läskiga ord. Dessutom är det enstavigt och ser fint ut i skrift. Korpar är svarta och mytomspunna – bara en sån sak!

 

Hur beskriver ni själva er musik?

Alltså, vi har ju valt att hitta på en egen genre för att underlätta för oss själva att svara på den frågan. Vi brukar säga att vi spelar dödsdisco och eller apokalypso. Förutom att det låter coolt så känner vi att det nog inte är en helt dum beskrivning. Vi gillar att bygga en grund med nåt slags domedagskänsla, ofta i form av en bas som ligger och dånar i botten, det skapar ett visst mörker. Är det inte en bas så får ofta en orgel den rollen. Sen pimpar vi liksom det där med dansrytmer – vi vågar typ inte säga hur många spår rytmsektionen vanligtvis utgör, det skulle låta som att vi försöker slå nåt rekord. Sen är Anna-Maria en naturkraft när det kommer till att skriva melodier, både för sång och andra instrument. De flesta av låtarna vi släppt har nog lite samma tänk; mörkt, dansigt, melodiöst och mäktig djävla sång.

 

Det är ju lätt att namedroppa att ni skulle vara influerade av Knife, Robyn, HAERTS, Niki & The Dove. Var skulle ni själva säga att kompassen pekar åt influensmässigt?

Jo men de där influenserna är inget annat än smickrande. Vi gillar alla de artisterna … förutom HAERTS som vi inte har hört oss jämföras med tidigare. Fever Ray, Daft Punk och Aphex Twin är givetvis en husgudar, men vi lyssnar ganska mycket på genrer som ligger utanför vår egen också. Den senaste tiden har det blivit mycket hiphop i studion Pusha T, Young Lean och sånt där hippt. Men vafan vi inspireras av allt från ABBA till Burzum. Oj! Apropå rekord så kanske vi slog ett i namedropping nu.

 

Ni har precis släppt er fjärde singel ”Devotion”. Fortsätter ni med den här typen av släpp eller kommer något större släpp framöver?

Kul att du frågar! Vi har slitit vårt hår över det där. Eftersom vi är DIY på riktigt och gör exakt allt själva från inspelning, mixning och mastring till PR, video och artwork så har vi valt att släppa singlar – det är typ det enda sättet att kunna vara aktuell tillräckligt ofta för att inte glömmas bort när man är små och oetablerade som vi är. Men vi har en hel drös med färdig låtar och har därför bestämt oss för att släppa ett album till våren. SJUKT pepp på det!

 

Hur ser arbetsprocessen ut i kvartetten när ni skapar er musik?

Alltså det är väldigt olika. Men vi är nog lite ovanliga på det sättet att alla i bandet bidrar lika mycket i den kreativa processen. Antingen kommer någon med en halv låtidé så skickas den runt och alla drar av och lägger till tills den är tillräckligt färdig för att vi ska sätta oss i studion tillsammans och “göra klart” den. Eller så gör någon en färdig struktur eller skelett för en låt som sen finslipas i studion. Man kan väl förenklat säga att alla har varsitt expertområde som man tar mer ansvar för. Jonas är en utomjordiskt duktig producent och kan alla hemliga trix i alla musikprogram som finns, Anders är i grunden trummis och har stenkoll på rytm och takt, Anna-Maria skriver alla texter och sångmelodier och det är fantastiskt att utmanas att matcha hennes skills, Tobias är melodimakare och nedsmutsare, han vill alltid höja alla melodier och lägga in mer brus.

 

Vilken teknik arbetar ni med?

Blandat. Vi har både Apple och PC i studion. Så vi kör mest Logic, Ableton och Pro Tools. Sen har Jonas ett gammalt mixerbord från Sveriges radio som tar upp typ halva hans lägenhet - no joke. Vi kör grejer genom det och andra föråldrade apparater ibland, då händer grejer man inte kan förutse. Ibland är det svinbra och ibland suger det. Men alltid värt ett försök!

 

Vilka budskap är viktiga för er att lyfta fram genom era texter? Vad är det för berättelser?

Anna-Maria: Texterna jag skriver har olika betydelser. Vissa av dem är djupt rotade i ett minne, andra har fångats in från en flyktig känsla i stunden. Några av texterna är skrivna riktade till en person, andra beskriver mer en stämning. Det finns ingen bakomliggande tanke att lägga ett budskap i lyssnarens öron även om texten tillkommit utifrån en vilja med tydlig riktning. Vad de konkret betyder är nog mest intressant om det skapar en känsla hos lyssnaren, vilket är min förhoppning.

 

Ni har haft en ganska bra debut men lovord av diverse tunga musikjournalister – vad tror ni fångat deras - inklusive synth.nus - intresse?

Hm, utan att låta för dryga så är det enkla svaret är såklart att vi gör bra musik. Men sen är det nog en ganska tacksam genre att nå ut bredare med. Det är up beat-musik med själ, hjärtal och melankoli, något som de flesta kanske kan spegla sig i på nåt sätt. De flesta av låtarna går att försvinna in i genom ett par hörlurar, men också på ett dansgolv om man föredrar det. Så där tog vi död på all magi om det nu fanns någon kvar, haha.

 

Det känns som ni kritat en ganska tydlig väg fram till målet – vad har ni för mål med KÅRP?

Vi vill fortsätta jaga vårt sound och skriva låtarna vi själva blir tagna av. Utan att avslöja för mycket så har vårt sound förändrats en hel del i de senaste låtarna, det ska bli kul att se vad folk tycker om det! Sen vill vi spela mer utomlands. Hej världen, boka oss!

 

Vad händer här näst? Live?

Vi ligger lite lågt med spelningar just nu eftersom det producerats en bebis i bandet nyligen. Men det finns redan några extremt roliga grejer inbokade för nästa år, vi får inte prata om det än så du får återkomma då!

 

 

Lyssna på KÅRPs nya singel "Devotion" på Spotify!

 

 

 

Sen har Jonas ett gammalt mixerbord från Sveriges radio som tar upp typ halva hans lägenhet - no joke. Vi kör grejer genom det och andra föråldrade apparater ibland, då händer grejer man inte kan förutse. Ibland är det svinbra och ibland suger det. Men alltid värt ett försök!

Vi vill fortsätta jaga vårt sound och skriva låtarna vi själva blir tagna av. Utan att avslöja för mycket så har vårt sound förändrats en hel del i de senaste låtarna, det ska bli kul att se vad folk tycker om det!

COPYRIGHT (C) 2023