Intervju med PANTHER MODERN

Text: Julia Pivén       2020-09-28

En av de hetaste akterna inom darkwave just nu är Panther Modern (US), som jag fick chans att intervjua inför kommande singelsläpp. Musikvideon "Ready" är redan tillgänglig. Brady Keehn som ligger bakom Panther Modern brukade vara aktiv i Sextile, ett engagemang som han saknar. Det är långt ifrån bara musiken som han skapar helt själv. Brady är en mångkonstnär som använder maskiner för att inte bara skapa ljud, utan också annan konst, såsom bild och video. På så vis kompletterar han sin futuristiska ljudbild med tekniskt skickliga animationer som tillsammans skapar något som bäst beskrivs som en toppmodern cyberpunk.

 

 Vad för typ av synthesizers och mjukvara använder du för ditt musikskapande?

MS10 - MS20 - MS20M och Polysix - med Minilogue XD som nytt tillskott och Ableton.

 

Du är artist i mer än en mening,  då du använder dig av ljud, bild och teknologi för dina kreationer. Vilken form av skapande ligger närmast hjärtat?

Musik, helt klart, det är vad jag kunnat koppla an till bäst och längst hittills. Visuell konst är ett intresse som uppstått de senaste två åren.

 

Hur ser din kreativa process ut?

Jag kom in på visuell konst på riktigt då jag ville skapa rörliga flyers för mitt band Sextile. Vi fick inte så bra exponering via Instagram så jag började researcha rörlig grafik. Men sen så hamnade jag in på 3D-grafik och nu är jag helt fast.  Ljud kommer alltid först och min approach har alltid gått via stilen Brian Eno eller Iggy Pop när det kommer till texter. Jag försöker konstant att förnya processen i hur jag påbörjar skapandet av en låt eller ett sound - det gör det varierat och intressant för mig. Jag tror att det bästa möjliga sätt att uppleva min konst var liveshowen, men nu skulle jag säga att det bästa sättet är att lyssna i sin bil längs en motorväg på natten.

 

Hur ser den kreativa processen ut när du jobbar med andra artister?

Jag jobbar själv. Jag kan anlita vänner för att göra vissa aspekter av musiken, men för det mesta tycker jag om att arbeta solo. Jag jobbar snabbt. Jag är rätt säker på att jag är arbetsnarkoman - vilket känns stärkande - men jag saknar att jobba med Sextile.

 

Vad är den korrekta genren för Panther Modern?

Punk. That’s it.

 

Släpper du någon ny musik snart?

Ja, med start 28 september kommer jag att släppa en ny singel med musikvideo varje månad.

 

Blir det några spelningar i Sverige snart?

Inte förrän 2022 tror jag. Däremot har jag jobbat en del med ett nytt projekt nu under pandemin som heter TotalAccess. Det är en virtuell spelplats där jag använder mig av särskild 3D-teknologi för att animera in mig i virtuella världar, som livesänds online. Jag kommer förmodligen att hålla en spelning via TotalAccess nu i oktober för att supporta mina kommande singlar.

 

Har du några livsråd för aspirerande musiker?

Ja, skaffa inte barn. Musikbranschen och musikbolagen är inte vad de brukade vara, förvänta dig inte att tjäna några pengar. Om du inte har roligt så har något gått snett.

 

 

 

 

 

 

Foto David Fern

Jag kom in på visuell konst på riktigt då jag ville skapa rörliga flyers för mitt band Sextile. Vi fick inte så bra exponering via Instagram så jag började researcha rörlig grafik. Men sen så hamnade jag in på 3D-grafik och nu är jag helt fast.  Ljud kommer alltid först och min approach har alltid gått via stilen Brian Eno eller Iggy Pop när det kommer till texter.

Musikbranschen och musikbolagen är inte vad de brukade vara, förvänta dig inte att tjäna några pengar. Om du inte har roligt så har något gått snett.

COPYRIGHT (C) 2023