Intervju med Saft

Saft är tillbaka med nya albumet Norrbacka efter en lång tystnad. Synth.nu har intervjuat ende kvarvarande original medlemmen Carl Steinmarck om tankarna om nya albumet och varför Saft egentligen försvann.

Benjamin Kristiansen   2016-05-17

Foto Johan Johansson

Sexton år efter förra studioalbumet 3-2-1 dök Saft upp i höstas med singeln "Aldrig Som Förr". Varför och vad lade grunden för en comeback?

Calle: Jag började fundera på det redan något år efter vi stängde ner Saft, dvs runt millenieskiftet. Det här är så kul, framförallt skapandet av själva låtarna och att få till en bra ljudbild. Kände också att det är synd att så bra låtar ligger och skräpar på min hårddisk när det finns kloka människor som vill lyssna på dom. Själva startskottet blev ju när Elektroskull ville ha med Saft på sitt femårsjubileum. Då kände jag att jag lika gärna kunde släppa en ny singel och efter det så kom känslan om ett nytt album.

Carl du är enda original medlem kvar i Saft. Hur är relationen till Jesper Hörberg och Kent Saarimaa idag och hur känns det att köra Saft utan någon av dem?

Calle: Relationen är jättebra. Vi umgås inte så mycket men har kontakt då och då. Alla har familjer och ganska fullt upp i livet så det blir inte så mycket tid att träffas. I samband med Norrbacka så har jag informerat dom regelbundet om hur det går och dom stöttar mig till 100% och tycker det är kul att jag gör detta.

Vad är den egentliga anledningen till att Saft försvann?

Calle: När Jesper slutade så försvann en del att det driv vi hade i arbetsprocessen. Han och jag hade ett bra sätt att arbeta på men det blev inte riktigt samma sak när han inte var med i bandet längre. Så här i efterhand tycker jag också vi hamnade lite fel i soundet på 3-2-1. Vi försökte bli lite modernare men jag är inte hundra på att det var en bra väg att gå, även om jag ville det då. 3-2-1 har en del riktigt bra låtar men är ojämnare än Paranoia Erotica, som jag anser innehåller 10 st hitsinglar. Och någonstans efter 3-2-1 så kände jag och Kent att vi inte ville fortsätta längre. Men, som jag sa tidigare, så ångrade jag det beslutet rätt snabbt. Vi hade ju bara kunnat säga att vi tog en paus eller liknande. Men allt skulle vara så dramatiskt som möjligt på den tiden, känns det som.

Om du hade kunnat dra tillbaka tiden till när ni fortfarande existerade som band finns det något du skulle vilja ha gjort annorlunda?

Calle: Ja, framförallt skulle jag nog haft en ödmjukare framtoning mot dom jag arbetade med inom musiken då. Jag var så totalt fokuserad på att bli superstjärna och i det racet så trampade jag nog en del människor på tårna.  I dag har jag en helt annan distans till musiken och allt runt omkring. Det är helt enkelt mer roligt att göra musik idag.

Har du fortsatt göra musik under tiden Saft legat nere?

Calle: Ja, det har jag. Vissa perioder är jag mer produktiv än andra. Det handlar om att ha flyt och att få en skön känsla i skrivandet för att det ska bli bra när jag jobbar. Det är ju då det är kul.

Nya albumet Norrbacka släpptes i dagarna. Hur gick tankarna i skaparprocessen? Var det viktigt att ha en tydlig igenkännande feeling från förr i musiken?

Calle:  Ljudmässigt så har jag  strävat efter att göra  den typ av musik jag själv  gillar. Jag försöker hamna någonstans mellan Italo/synthpop och mainstream musiken på 80-talet. Det är ju där mina musikaliska rötter ligger och det är den typen av musik jag fortfarande uppskattar mest.

Låtskrivandet för mig handlar alltid om att komma så nära en superhit som möjligt hela tiden. Samtidigt vill jag gärna skruva till låten på något sätt med ett otippat ackord eller liknande.

Varför döptes albumet till Norrbacka?

Calle: Norrbacka är ett bostadsområde i Märsta, norr om Stockholm, och jag bodde där under hela min skoltid. Det synthpopband som låg till grund för bildandet av Saft hade replokal på Norrbacka under 80- och 90-talet. Att döpa albumet till Norrbacka känns som en hyllning till det som en gång var. Dvs all den glädje och nyfikenhet som fanns inom oss på den tiden.

Ganska många år har gått sedan förra albumet. Det går inte att komma ifrån att åldrandet påverkar oss. Hur har texterna utvecklats och vad skiljer dem från förr?

Calle: Här måste jag ge cred till min son Alexander som på ett fantastiskt sätt har tagit över Jespers roll som textförfattare. Han har fångat Saftkänslan och lyckas blanda kärlek och sorg på ett mycket bra sätt. Alexander är idag bara något yngre än Jesper var när han skrev texterna till dom gamla låtarna. Samtidigt har han ju i vissa låtar styrt texterna som dom passar mig i den ålder jag befinner mig i nu.

Låten "Du Gör Mig Galen" har uppenbara likheter med Ultravox låt "Hymn" i refrängen. Är det en hyllning eller slump att det blev så?

Calle: Det finns likheter mellan dom två låtarna men dom skiljer sig  en hel del om man skulle skriva ner refrängerna på ett notblad och jämföra. Det är nog ackordföljden som gör att man känner ett samband mellan låtarna.

Jesper Hörberg står med som medkompositör till låten "Om Oss". Är det en gammal osläppt Saft låt som plockats upp igen eller det är en nyskriven låt?

Calle: Det är en osläppt låt från förr. Jag ville ha med den på Paranoia Erotica men den föll bort av någon anledning och blev heller ej aktuell på 3-2-1. Jag tyckte den passade bra in på Norrbacka så nu fick den äntligen komma ut i ljuset.

Om jag förstår allt rätt så är det dina två söner som är med dig på scen när Saft spelar live. Inte nog med det utan Alexander har även varit med skrivit låtar och producerat albumet. Har du fått bita dig i tungan under resans gång när du motvilligt konstaterat att han har haft rätt eller det har gått som en dans på rosor?

Calle: Vårt samarbete funkar väldigt bra. Alexander är ju musikproducent på riktigt eftersom han har utbildat sig till det. Det gör att han har stenkoll på hela ljudbilden och kan all teknik. Har det varit skilda åsikter så har det oftast handlat om vilket synthljud som passar in. Även min yngre son David har varit med och programmerat på vissa låtar. Men i slutändan  så har jag kunnat styra det mesta som jag velat det på här albumet.

Hur känns det att stå på scen igen och dessutom med dina söner?

Calle: Det har varit fantastiskt kul att få komma ut och spela live igen. Det är alltid  lite nervöst så klart men det hör till. Att ha med Alexander och David på scenen är kul. Tror även att det är en bra erfarenhet för dom inför framtiden.  Jag måste passa på att hylla de fantastiska människor som såg Saft live under 2015. Det är en otrolig kick för själen att stå på scenen och se er alla sjunga med varje låt!

Mycket har hänt i musikbranschen sedan ni släppte ert förra album. Den fysiska skivan är inte längre given och sättet att konsumera musik på har förändrats. Hur känns det ur en artistisk synvinkel att jobba med musik idag mot vad det gjorde sist Saft var aktiva?

Calle: Jag tycker det är tråkigt att artister inte längre kan leva på sitt skapande på samma sätt som tidigare. Samtidigt är det otroligt smidigt med alla streamingtjänster och liknande. Mindre artister har en något lättare väg att gå för att nå ut. Men ersättningsmodellen måste helt klart ändras. Jag själv gör ju musik för att det är kul och har det som hobby men det måste finnas en möjlighet för fler artister att kunna leva på musiken. Som det ser ut idag så är det endast ett fåtal som har den möjligheten och ofta är det märkbart låg kvalité på det som når ut till de stora massorna, tyvärr.

 

Hur är känslan? Kan vi förvänta oss en fortsättning på Saft som sträcker sig längre fram än Norrbacka?

Calle: Ja, för tillfället känns det riktigt kul och det är inte alls omöjligt att jag går in i studion igen för nya inspelningar.

 

Synth.nu tackar för intervjun och hoppas att Saft har några fler produktiva år framför sig.

"När Jesper slutade så försvann en del att det driv vi hade i arbetsprocessen. Han och jag hade ett bra sätt att arbeta på men det blev inte riktigt samma sak när han inte var med i bandet längre. "

"Jag var så totalt fokuserad på att bli superstjärna och i det racet så trampade jag nog en del människor på tårna."

"Norrbacka är ett bostadsområde i Märsta, norr om Stockholm, och jag bodde där under hela min skoltid."

"Alexander är ju musikproducent på riktigt eftersom han har utbildat sig till det. Det gör att han har stenkoll på hela ljudbilden och kan all teknik. Har det varit skilda åsikter så har det oftast handlat om vilket synthljud som passar in. Även min yngre son David har varit med och programmerat på vissa låtar. "

"Ja, för tillfället känns det riktigt kul och det är inte alls omöjligt att jag går in i studion igen för nya inspelningar."

COPYRIGHT (C) 2023