TAMED/INSANE

Intervju med

Text: Gustaf Hull    2022-04-02

Det är ett previlegium att få ny musik tillsänd när den släpps. Det får vi på Synth.nu på daglig basis och vi gör alltid vad vi kan för att hinna att lyssna på allt. Ibland kommer det något i inkorgen som sticker ut lite extra. Svenska synthpopduon Tamed/Insane är ett sådant band. Med två singlar ute och ett album på ingång till i sommar så är redaktionens intresse stort kring denna lovande stjärna. Synth.nu sökte upp Jonas Wollin i bandet för en intervju och se vilka tankar som finns framåt.


Ok, berätta vilka är Tamed/Insane och vad gör ni för musik?

Vi är en duo som gör primärt synthpop. Synth eftersom vi älskar de råa, vackra och unika ljud en synth kan frambringa. Pop eftersom melodier är viktigt för oss. Det ska gå att sjunga med och refrängerna får gärna fastna.

 

Har ni bakgrund i synthmusiken sedan tidigare?

Vi startade redan 1985 under tonåren, så det får man väl säga. Vi hade några aktiva år, fram till 1993, i olika konstellationer. Medlemmar har kommit och gått men vi har alltid varit kärnan i gruppen. När vi för några år sedan såg Adolphson & Falk på Palladium i Malmö satt vi och mindes gamla tider. Då insåg vi att inget hindrar oss från att träffas för att snacka, dricka kaffe och göra syntpop, så vi bestämde vi oss för att börja göra musik igen, i huvudsak för det stora egna nöjets skull.

 

När jag hörde er debutsingel ”Talk to Me” kom jag att tänka på till exempel Ashbury Heights. Känns det som en okej referens?

Ärligt talat har vi inte lyssnat så mycket på Ashbury Heights. Våra influenser har vi nog med oss sedan det begav sig på åttiotalet. Depeche Mode, Alphaville, OMD, Human League med flera. Men även melodiös synthmusik som Jarre, Vangelis. Sen hoppas vi att vi tillför något eget också. Våra låtar skiljer sig åt och de har sina egna personligheter. Men vi hoppas att det hörs att det är vi med ett eget sound.

 

Hur skriver ni er musik?

Innan Corona träffades vi på söndagskvällarna föra att lira, testa idéer och dricka kaffe, kaffe är viktigt. Någon kommer med en slinga eller en basgång, och sedan bygger vi på det tillsammans. Ibland har någon ett embryo till en hel låt och då utvecklar vi den. Här finns ingen prestige och inga krav, utan det enda som är viktigt är att vi blir nöjda med resultatet. Nuförtiden repar vi mest virtuellt. Vi chattar mycket. Och skickar filer fram och tillbaka över nätet.

 

Berätta om innehållet i låtarna. Vilka berättelser eller stämningar är viktiga för er?

Musiken är nog gladare än texterna. Textmässigt är det ofta lite melankoliskt, mycket trassliga relationer och så. Vi har till och med en låt om en munk som fastnat på vägen till dödsriket, en av våra första alster, faktiskt. Musikaliskt försöker vi ha lite fart och attityd och medryckande melodier i ett dansant sound, utan att bli för poppiga, men vi har också några mer lugna låtar i vår låda med idéer.

 

Någon speciell mjukvara eller hårdvara som är viktig för ert sound?

Bra ljud. Och rätt ljud. Om det sedan kommer från en hårvarusynth eller en plugin spelar inte så stor roll. Våra låtar är en salig blandning. Jupiter Xm, Deepmind och Minilogue är några av syntharna vi använt på plattan. Och mjukvarosynthar från Arturia, Native Instruments med flera. Däremot önskar vi att vi hade behållt alla de synthar och trummaskiner vi haft genom åren. Då hade vi varit rika nu och kunnat leva på musiken.

 

Vad händer här näst? Vad jag förstår är det ett album här näst?

Vår andra singel "Time" släpptes i februari med video. Den är som gjord för dansgolvet eller träningspasset, med en refräng som är omöjlig att sluta nynna på. Senare i sommar så kommer äntligen vår platta ”Rise”. Sen börjar arbetet på nästa platta. Vi har redan en hel del bra material att börja bygga på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När vi för några år sedan såg Adolphson & Falk på Palladium i Malmö satt vi och mindes gamla tider. Då insåg vi att inget hindrar oss från att träffas för att snacka, dricka kaffe och göra syntpop, så vi bestämde vi oss för att börja göra musik igen, i huvudsak för det stora egna nöjets skull.

Sen hoppas vi att vi tillför något eget också. Våra låtar skiljer sig åt och de har sina egna personligheter. Men vi hoppas att det hörs att det är vi med ett eget sound.

Om det sedan kommer från en hårvarusynth eller en plugin spelar inte så stor roll. Våra låtar är en salig blandning. Jupiter Xm, Deepmind och Minilogue är några av syntharna vi använt på plattan.

COPYRIGHT (C) 2023