Den är till viss del smittad av mz.412's "Svartmyrkr" musikaliskt då den skrevs parallellt med den skivan. Men jag känner att jag har lyckats med ett bra avstamp till någonting som ligger mera i linje men vad jag vill berätta som soloartist.

Text: Mattias Larsson     2022-10-28

Wrēkō är är ett protogermanskt ord som betyder förföljelse eller hämnd.

Intervju med

ULVTHARM

I samband med Jouni Ollilas nya soloprojekt under namnet Ulvtharm så passade jag på att ställa några korta frågor om albumet ”Wrëkö” som släpps på Cyclic Lag den 31 oktober.

 

 

Vad betyder albumtiteln ”Wrëkö” och varför valde du just den?

Wrēkō är är ett protogermanskt ord som betyder förföljelse eller hämnd. Skivan skrevs under en rätt så mörk period i mitt liv mycket pga situationen i världen under pandemin. Skivan reflekterar den tiden och är mitt sätt att ta hämnd på mig själv och mitt eget undermedvetna för att jag aldrig egentligen tagit det kreativa steget tidigare och gjort industrimusik på egen hand.

 

Beskriv soundet på plattan med tre ord!

Hämnd, Alpha, Omega

 

Finns det tankar på att fortsätta släppa material under ditt alias Ulvtharm eller var det här en engångsföreteelse?

Absolut, den här skivan var någonting jag var tvungen att börja med för att få ut materialet från mitt medvetande och ner på tape. Den är till viss del smittad av mz.412's "Svartmyrkr" musikaliskt då den skrevs parallellt med den skivan. Men jag känner att jag har lyckats med ett bra avstamp till någonting som ligger mera i linje men vad jag vill berätta som soloartist.

    Jag har redan börjat skissa på nya idéer då Wrēkō har tagit en hel del tid att få ut (skivan var klar redan 2020, förseningar med vinylpress etc.) Väntandet har konstigt nog gett mig ny inspiration, så ni kommer definitivt få höra mer av Ulvtharm solo i framtiden.

 

Var och när ska man lyssna på skivan för bästa effekt?

Jag föredrar alltid att lyssna aktivt på all den musik jag konsumerar, så ge skivan tid som om du tittade på en bra film. Gärna oavbrutet från början till slut tillsammans med en god vän som delar din musiksmak.

 

Du har släppt musik i genrerna industri, techno, synthpop och EBM. Är det nån genre som ligger dig varmare om hjärtat än de andra och varför?

Det vore en lögn att säga att EBM och synthpop inte har betytt en massa för mig musikaliskt, men det är för mig mera ett startskott in i den mera experimentella elektroniska världen. Om ni vill höra 100% av mig som person, där jag har en story att berätta så är det den industriella musiken som ligger mig närmast idag, tätt följt av techno och den instrumentala musiken jag gör som BURG.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT (C) 2023