Det är självklart likt Vanguard i stilen på grund av min röst men även en del i soundet. Jag kommer försöka röra mig lite mer ifrån Vanguard-soundet i framtiden.

Först och främst är det att jag överhuvudtaget fick tummen ur att göra klart albumet. Sen är jag även nöjd att jag gjort nästan hela produktionen själv.

Jag sparar det mesta som kommer ur mig. Man vet aldrig vad som funkar eller när det kan bli en färdig låt. Ibland, eller rätt ofta egentligen, glömmer jag av vad jag har skapat.

UNCREATED

Text: Gustaf Hull  2019-03-20

Nu släpper Patrik Hansson (Vanguard) sitt debutsoloalbum Eternal under namnet Uncreated. Välproducerad synthpop/futurepop som väckte Synth.nus intresse och tog kontakt med Patrik för en intervju.

 

Ok Patrik, berätta kort om ditt soloprojekt Uncreated!

Uncreated är för närvarande ett soloprojekt där jag kan röra mig fritt i alla riktningar. Det är självklart likt Vanguard i stilen på grund av min röst men även en del i soundet. Jag kommer försöka röra mig lite mer ifrån Vanguard-soundet i framtiden.  Ett mål är att ta in andra sångare att samarbeta med. På denna skivan har jag tagit hjälp av Mel från det tyska bandet Future Trail. Hon sjunger en del av andrastämmorna på “Come to me”.

 

Hur beskriver du musiken?

Man kan enklast säga att det är synthpop. Men jag några kan föra tankarna åt futurepop när de lyssnar på en del av låtarna. Även inspiration från andra genres kan säkert höras då jag är lite av en allätare när det gäller musik.

 

Debutalbumet Eternal släpptes 22 mars. Gick arbetet bra?

Jag har haft en hel del av låtarna till skivan liggandes i demostadiet ett bra tag. Många av idéerna skapades faktiskt under en och samma kreativa vecka 2016. Givetvis finns undantag, som till exempel “Not your soldier” som jag gjorde till min första live-spelning förra sommaren. Efter den spelningen kände jag att det var dags att ta tag i saken och göra klart allt. Jag satte en egen deadline att arbetet skulle vara klart innan jul 2018. Jag var i stort sett klar tills dess, men ett par justeringar gjordes efter nyår. Då jag gjort allt själv så behövdes en paus för att sedan gå på det igen innan jag blev nöjd med resultatet.

 

Vad är du mest nöjda med när det gäller albumet?

Först och främst är det att jag överhuvudtaget fick tummen ur att göra klart albumet. Sen är jag även nöjd att jag gjort nästan hela produktionen själv. Från idé till färdig master. Jag har fått hjälp av Jonas Kröjtz med produktion på tre av låtarna. Det var också hans idéer och justeringar på låten "You know nothing" som gjorde att jag vågade tro att det här skulle fungera.

 

Albumet föregicks av EP:n Not Your Soldier här i vintras. Rotersand och Machinista har gjort varsina remixer – hur är din relation till dem?

Grabbarna i Machinista känner jag p.g.a. att jag träffat de på diverse event. Även Dennis som är trummis i Machinista gjorde en remix till Not your soldier under sitt band DNTR. För närvarande arbetar jag med att mixa Johns sidoprojekt Folk Är Folk som han har tillsammans med Jonas från Train To Spain. Jag arbetar även på en ny version av Vision Talks “The zone of Silence” som ska vara klar nu i vår. Så man kan nog säga att vi trivs ihop även om vi inte träffas speciellt mkt.

 När det gäller Rotersand så anlitade vi Krischan som ljudtekniker förra året på en spelning med Vanguard, så det var då vi fick kontakt. Jag känner honom inte personligen.

 

Hur ser skapandeprocessen ut i Uncreated?

Det kan börja med en kort idé som utvecklas till en låt långt senare. Jag sparar det mesta som kommer ur mig. Man vet aldrig vad som funkar eller när det kan bli en färdig låt. Ibland, eller rätt ofta egentligen, glömmer jag av vad jag har skapat. I vissa fall hela låtar som jag återupptäcker efter några år. Ett sånt exempel från skivan är A greater plan. Man får delvis jobba om sådana låtar då man hela tiden utvecklas och en gammal idé behöver oftast snyggas till. Ibland är det en ballad som blir till en snabbare sak. Ibland tvärtom. Det gäller att testa olika utvägar även om man tycker en låt är bra som den är.

 

Vilken hård- och mjukvara jobbar du med?

Jag arbetar i Cubase med diverse mjukvarusynthar. Min uppfattning är att det spelar, nästan, ingen roll vad du har för ljudkälla. Det är viktigare vad du gör med den. Jag har en låt som består till stor del av ljud jag spelat in med min mobil. Den är dock ej med på Eternal. Kanske nästa skiva, haha.

 

Hur viktiga är texterna för dig?

Texter är såklart viktiga. Dock är det inte alltid avgörande om en låt fungerar för mig eller inte. På Eternal är det en hel del texter som jag själv känner igen mig mycket i. Till viss del personliga. Det är lite upp till den som lyssnar att ta till sig texterna som de själva vill då många kan tydas på lite olika sätt.

 

Vad är den närliggande planen?

Jag har en livespelning bokad i sommar på Jon-Fest. Det ska bli riktigt kul att testa några låtar live igen. Det kan bli tight att klämma in några fler spelningar med Uncreated nu när Vanguard också precis släppt nytt och är ute och spelar, men viljan finns. Om rätt tillfälle dyker upp så spelar jag mer än gärna.

I övrigt jobbar jag på en del remixer. Dels själv, dels ihop med Jonas för Vanguards räkning. Dessutom har jag, som jag nämnde, en del arbete med Folk är Folk i nuläget vilket är utmanande. Det är kul och utvecklande att producera åt andra band och det hoppas jag kunna göra mer av i framtiden. Sen jobbas det såklart på både med Vanguard och Uncreated. Jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp ytterligare album till med båda projekten i framtiden.

 

 

Lyssna på Uncreateds "Not Your Soldier" på Spotify!

 

 

 

Intervju med

Foto live Sticky: Krichan Wihlborg

Foto:  Peter Engman

Foto:  Christoffer Ohlsson

Debutalbumet Eternal släpps 22 mars! Recension på synth.nu förstås.

COPYRIGHT (C) 2023