INTERVJU MED

Social Ambitions

Text: Gustaf Hull     2020-07-30

Den strävsamma stockholmsduon Social Ambitions är tillbaka. Med en kompetent diskografi kompletterar de nu listan med ett nytt fräscht album som inte bara fick en bra recension av undertecknad utan av många. Ett album som andas mycket pop men också uppvisar den kompetens bandet besitter när det gäller både komposition och produktion. Därför tog vi tillfället i akt och ta ett samtal med bandet.

 

 

Hej och välkomna tillbaka får man väl säga – det var en tid sen sist. Vad tände gnistan?

Tack så mycket! Det känns som en glöd som finns med oss hela tiden men som nu under senaste tiden flammat upp och sprider energi även utanför vår studio. Kärleken till musiken, de analoga syntharnas fantastiska ljud och insikten att vi efter tre år i musikalisk karantän helt plötsligt hade en himla massa fina poplåtar som vill ut i vida världen har gjort att vi nu är tillbaka med nytt material.

 

Efter era släpp SA Ism 1 och 2 visste jag nog inte vad jag förväntade mig av er rykande färska platta A New Frontier. Vad ledde till de avstickarna?

Intressant att du ser dem som avstickare vilket de nog skulle kunna vara eftersom A New Frontier är en väg tillbaka till det enkla och raka i musiken. Tillbaka till det som hade sin början med debutalbumet “Almost Gone” där vi också strävade efter det enkla och raka. Det känns också som att texterna är rakare och tydligare i sina teman.

 

SA ISM I och II var ett uttryck för att vilja utvecklas musikaliskt och visuellt. Det kändes viktigt att utforska lite nya samarbetsformer och uttryck. Vi pratade vid den tiden om att bli mer konceptuella och teatrala både musikaliskt och på scenen och så här i efterhand kan vi också konstatera att det även privat var en väldigt omtumlande tid för oss som nog påverkade uttrycket mycket. En känsla av att vilj frigöra sig från något. Vi försökte nog forma och utforska en “ny” identitet.

 

På nya plattan "A New Frontier" är det tveklöst mer pop än någonsin. Hur hamnade ni där?

Efter SA ISM I och II, 2016 lade vi nästan ned bandet eftersom det varit en så jobbig tid för oss alla inblandade. Vi beslutade oss för att fortsätta skriva nytt och hade som idé att det skulle vara “back to basics” och bara gå på känsla för vad vi tycker kändes bra och som var kul att göra. Varje gång det blev för krångligt, när vi fastnade valde vi att att gå vidare med en ny låt eller skalade bara bort det som kändes komplicerat. Allt för att vårda lågan och energin och för att komma tillbaka till kärnan. Efter tid visade det sig att vi hade skrivit massor av nya låtar och kände att de ville bli färdiga och utgivna. De vi gillade mest är mer pop och har en skön energi som representerar det vi känner just nu.

 

Namnet ”A New Frontier” – är det ny ansats för framtiden vi skönjer i titeln?

Ja verkligen! Det känns som en nystart för Social Ambitions. Vi tror att tidigare sökte vi efter vår identitet och musikaliska hemvist lite mer under skapandet. Nu känns det som att - vi gör det vi gör och att andra kommer att upptäcka oss. Vår kompass är mycket starkare nu än tidigare. Kanske handlar det helt enkelt om att fokusera på det man gillar och gör bra?

Textmässigt är det mer uppgörelse med känslor som kan hålla en tillbaka och flera av låtarna känns som de nu tecknar ett avslut för tidigare skeenden i livet.  Andra låtar handlar om en slags positiv eskapism och känsla av att livet är intressant att leva. Albumet en inspiration för framtiden och att kärt avslut till det som varit.

Det känns härligt varje gång vi skissar på något nytt och så länge vi håller kvar den fina energin så kommer vi utvecklas musikaliskt och också som människor tror vi. Det känns som Social Ambitions verkligen ska fortsätta att göra mer och mer finslipad pop, i alla fall känns det så nu

 

Hur har processen sett ut? Under vilken tidslinje har arbetet pågått?

Vi började egentligen resan hit redan direkt efter ISM:erna, med skrivande och experimenterande i studion. Vissa låtar på plattan började uppstå redan då. Eftersom vi ville tillbaka till det enkla försökt vi skjuta upp arbete med produktion och detaljer - vilket inte alltid är så lätt för oss. Det har lett till att några låtar varit igenom flera inkarnationer innan de faktiskt låter som de gör på plattan.

Under 2019 började vi känna att vi verkligen hade ett gäng låtar som ville ges ut. Och då ägnade vi mycket tid åt att välja ut de elva som är med. Då tog vi också beslutet att vi ville “back to basics” med allt som rör plattan, och göra det själva den här gången: produktion, omslagsdesign, press, marknadsföring, utgivning. Mastringen däremot kände vi att vi ville ta hjälp med, och fick en toppeninsats av Henrik Sunbring på Helter Skelter Studio.

 

Vilka låtar är ni mest nöjda med på albumet och varför?

Vi är supernöjda med alla låtarna, men lyfter gärna fram två lite extra. “Do You Remember The First Time?”, där produktionen blev fin och organisk. En skön rytm och ett bra samspel mellan beat, bas och sång. Och så “Everytime”, som har samma mix av enkelhet och stora ljudmattor som vi lekte med på vår debutskiva, Almost Gone.

 

Finns det någon ny mjuk- eller hårdvara som banat väg för nya albumet?

Genomgående för albumets ljudbild är analoga synthljud eftersom de har en så organisk och rik ljudbild och dessutom har vi använt analoga trummor och trumsamplingar i större omfattning än tidigare. Vi har också distat trummorna på ett par av spåren för att få till lite skitigare sound än vanligt. Vi har strävat efter en fyllig men enkel och “analog” ljudbild.

Anders: I huvudet har jag tänkt att det ska gå att lira låten live med ganska enkel instrumentering utan överdrivet många pålägg.

Vi gör all inspelning i Reason som vi jobbat med under flera år.

Vår gamle vän Korg Polysix har sedan starten varit med och färgar ljudbilden.

Inte så mycket nya grejer som fått vara inspirerande, snarare tvärt om den här gången - att vi ville använda oss av instrument och verktyg som vi verkligen behärskar.

Anders: Nu när jag tänker på det vill jag köpa lite nya synthar och se va som händer, ha ha!

 

Vad händer här näst? Kommande släpp?

Just för tillfället jobbar vi med en remix år ett legendariskt svenskt pop-band, vilket är jättekul efter allt fokus på egna låtarna. Under sommaren och hösten fortsätter vi att försöka nå ut med låtarna på albumet och förhoppningsvis släppa dem och något mer på en special edition CD inom kort.

 

Vi har också ett bra gäng med låtar på lager som inte passade in på albumet som kommer att släppas under hösten i någon form. Och då fortsätter vi med det organiska, analoga och framförallt enkla.

När pandemin har lättat är målet att vi ska kunna lira live igen vilket vi ser fram emot otroligt mycket!

Kärleken till musiken, de analoga syntharnas fantastiska ljud och insikten att vi efter tre år i musikalisk karantän helt plötsligt hade en himla massa fina poplåtar som vill ut i vida världen har gjort att vi nu är tillbaka med nytt material.

Varje gång det blev för krångligt, när vi fastnade valde vi att att gå vidare med en ny låt eller skalade bara bort det som kändes komplicerat. Allt för att vårda lågan och energin och för att komma tillbaka till kärnan. Efter tid visade det sig att vi hade skrivit massor av nya låtar och kände att de ville bli färdiga och utgivna.

Eftersom vi ville tillbaka till det enkla försökt vi skjuta upp arbete med produktion och detaljer - vilket inte alltid är så lätt för oss. Det har lett till att några låtar varit igenom flera inkarnationer innan de faktiskt låter som de gör på plattan.

Nu när jag tänker på det vill jag köpa lite nya synthar och se va som händer, ha ha!

COPYRIGHT (C) 2023