Retrospektivt 004: 
”We are à;GRUMH ... ... and you are not!”

Under 80-talet fullkomligen exploderade den belgiska synthscenen med band som exempelvis Front 242, Neon Judgement, Vomito Negro, The Klinik, A Split Second och Poesie Noire.

Mattias Larsson   2016-08-30

"Det är ljudet som uppstår när människor har sex."

S3 OM NAMNET á:GRUMH.

Belgarna var hårdast, coolast och hade de bästa bandnamnen i världshistorien. Som tonåring ville jag ha samma solglasögon som medlemmarna i Front 242, en likadan skinnrock som dem The Klinik bar på scenen och döpa om mig till något lika osannoliktt ballt namn som Mark Ickx.

 

Men det band som gjorde starkast intryck på mig då var ändå à;GRUMH...

Bandnamnet fastnade ju av förklarliga skäl snabbt och när jag första gången hörde låten ”Kill” så stod tiden stilla. En skitig och punkig EBM där texterna var allt från rent nonsens till svidande samhällskritik. Innerkonvolutens texter var fullständigt vansinniga, liveshowerna kaotiska och den sjuka humorn på gränsen till det förbjudna.

 

Det har varit tyst om bandet under lång tid, men den 17:e december i år ställer sig  originalmedlemmarna på scenen för en sista avskedsspelning på belgiska Bimfest.

Jag lyckades få tag på J3 sEUQCAJ och S3 eVETS för en intervju för att fråga om både dåtid och nutid.

 

 

Varför döpte ni bandet till à;GRUMH...?

S3: Det är ljudet som uppstår när människor har sex.

J3: Det är ett sexigt och läckert namn!

 

Vad hade ni för musikaliska influenser när ni startade bandet?

S3: Jag har alltid varit väldigt eklektisk. Jag är ett stort Beatles-fan! Sen gillar jag så mycket olika band. Exempelvis Psychic TV, Pink Floyd, XTC, Original Mirrors, Stones, The Who, MC5, Sonics, Dylan, Neil Young, Genesis, Clash, Pistols, Jam, Stranglers. Ja, till och med ELO! Jag lyssnar fortfarande på massor av olika band. Nuförtiden gillar jag verkligen The Hives och Mumford and Sons, The Jean-Marc Lederman Experience (fd. Weathermen), Ezra Furman och så hoppas jag innerligt att Peter Gabriel ska släppa någonting riktigt bra, vilket han inte har gjort sen 1995, den lata jäveln!

J3: Ingen jävla popmusik! Industri, Krautrock, tysk elektronisk musik som Tangerine Dream och Klaus Schulze, och såklart: Elvis Presley!

 

Många av era låtar har provocerande texter om rasism, religion och kapitalism. Var à;GRUMH...  ett politiskt band?

S3: Javars, vi försökte säga saker som hade mening och känsla. Du vet, det är inte samma sak. Haha!

Några band hade texter bara för att de var tvungna. Jag minns att Daniel från Front 242 berättade för mig att de mestadels skrev texter baserade på hur orden lät, inte vad de betydde.

Vi startade ju så med låtar som t ex ”Gina du Plaza” och ”Sucking Energy” som hade litet eller inget vettigt innehåll. Men ”New Fashion” från vår första LP riktar skarp kritik mot religion och tro. Hädande och skandalöst föreslog vi att Jesus skulle bli påsatt i sitt badkar och dricka piss. Vilket han borde göra faktiskt. Jag säger inte vilken Jesus jag menar, det är ett väldigt vanligt förnamn, så skicka inga galna kvinnor med facklor efter mig är du snäll.

Sen skrev vi ju låtar som ”CBB” och ”Ayatollah Jackson” på den tiden då det var ganska farligt att kritisera islamistiska regimer och National Front, men vi ansåg att det var vårt mål som artister; att ta ställning och göra skillnad. Vi var väldigt antirasistiska, men det har förändrats. Nu hatar vi bara vita människor, speciellt rasister.

J3: Jag och mig själv kommer från vänster om vänster kan man säga. Gillar du att fiska?

 

Vad var karriärens höjdpunkt för er?

S3: Jag kommer på många saker. Att åka på turné över hela Europa med Skinny Puppy 1986 med bara ett album i bagaget och redan då träffa fans som hade tatuerat vårt namn på sina armar och som kunde alla texterna. Att se vårt namn klottrat på fasader i Berlin, New York, Chicago och Budapest.  Att vi fick två sidor i Melody Maker, att vi fick en helsida i NME med ”Veckans singel”, det var en riktig egokick för mig. USA-turnén 1990 med så många fans på konserterna var också ett härligt minne.

J3: Det första giget i Göteborg var helt fantastiskt! En helt jävla fantastisk kväll! Och att åka på turné med Skinny Puppy såklart.

 

Ni hade ju er karriär innan nedladdning av musik var ett faktum. Sålde ni mycket skivor?

S3: Uppskattningsvis sålde vi  85.000 skivor om vi räknar med bootlegs. Vårt bäst säljande album var ”A Hard Day's Knight” som sålde 12.000 exemplar.

J3: Jag har ingen aning. Jag är bara så stolt över att få brev, mail och meddelanden på Facebook från folk som älskar bandet. Varje vecka!

 

Fick ni inte en guldskiva också?

S3: Ja, men var faktiskt en slags utmärkelse för lång och trogen tjänst som vi fick av skivbolaget.

 

Varför la ni av efter ”A Hard Day's Knight”?

S3: Jag hade gjort allt inom musikindustrin mer eller mindre. Och när J3 lämnade bandet så fanns det ingen möjlighet att göra nya låtar med den nya sångaren J7 eftersom han ganska snabbt gick vidare till andra projekt. Sen var det så att jag ville släppa ett live-album baserat på alla gigs från turnén 89/90. Vi hade spelat in ALLT, lyssnat och graderat efter ljudkvalitet och så vidare. Men PIAS (Play It Again Sam, bandets skivbolag) förkastade den idén och ville ha nytt material istället.

Jag hade gett dem fyra skivor per år mellan 1985 och 1989 och jag ville verkligen, VERKLIGEN att liveskivan skulle släppas. Jag är inte så bra på att ta ett ”nej” och jag hade redan startat andra projekt  utanför musiken som tog upp både tid och engagemang. Jag publicerade tidningar, regisserade videos, organiserade internationella konvent, var matkritiker, hade väldigt mycket sex med mera.

Jag sa till PIAS att jag skulle ta ett sabbatsår och kom aldrig tillbaka!

Det är ganska fantastiskt när man ser tillbaka på det, vi slutade på den absoluta toppen av vår popularitet. Men jag vet också att i och med framgången med den sista skivan så hade mitt liv inneburit att 100% av min energi hade gått till musiken och då hade jag aldrig fått uppleva det jag faktiskt ägnade mig åt istället. Ibland bestämmer ödet åt dig.

Dessutom dog ju J3, visst gjorde du det?

J3: Ja, jag var död. Bara för att återuppstå! Jag gjorde musik med nEGAPADRES 3.3, Brain Sektor och andra konstellationer.

 

Ni hade en stor fanbase i Sverige. Varför tror ni att vi svenskar gillade er så mycket?

S3: Mitt skrev luktar som er ruttna fisk. Det måste vara därför.

J3: Jag tror det är för att belgisk öl är fantastiskt  gott och svenskar älskar belgisk öl!

 

Jag tror vi är många som undrar: fick snubben i ”Message from Sweden” någonsin prata med er personligen?

S3: Nej, det vara bara ett meddelande han lämnade på vår producent Ludo Camberlin´s telefonsvarare. Det var SÅ roligt! Ludo tog med sig kassetten från telefonsvararen till studion får att vi skulle få lyssna på den. ”I'm here on the weekend, like saturday and Sunday. Yes a;Grruummmh, a;Gruuummmh”. Så jävla roligt! Vi har aldrig träffat honom men han heter David Lindberg. Ni kanske kan gå ut med en efterlysning?

J3: Definitivt! En efterlysning. Gör det!!!

 

Har ni några svenska favoritband?

S3: Jag var ett stort fan av Leather Nun och i hemlighet gillade jag ABBAs  musikaliska arrangemang. Om jag ska vara ärlig så var jag smått förälskad i Benny Andersson när jag växte upp.  Det brösthåret liksom, herregud...

Är The Hives svenska? Dem gillar jag skarpt. Speciellt den rödhåriga gitarrkillen med skägg, haha!

Fra Lippo Lippi? Jag hoppas att de inte är norska, då kommer du väl att hata mig..?

J3: Ja, det har jag absolut! Peter Nyströms olika projekt:  Negru Voda, Negru Pulse och Obscene Noise Korporation.

Sen gillar jag Severe Illusion och No Sleep by the Machine.

 

Vad minns ni bäst från era besök i Sverige?

S3: Estrellas chips! Och Ramlösa. Men det är det enda landet i hela världen där jag ALDRIG haft sex! Seriöst, jag har varit i Ungern två gånger och hade sex båda gångerna, jag var i Singapore och hade sex. Överallt! Men inte Sverige, haha!

Men det bästa med Sverige måste vara ordföranden för vår fanclub. T25 sAMOT var svensk och väldigt bra på det han gjorde. Numer är han webmaster för agrumh.com.

J3: Publiken! Den fantastiska svenska publiken! Och: Hej T25!

 

Vilken är er personliga favoritlåt och favoritplatta med á;Grumh?

S3: Jag älskar ”Danger zone” och ”CBB” för att de är de mest fulländade låtarna vi gjort, när det kommer till det musikaliska. Sen var jag väldigt stolt över ”Ayatollah Jackson”.  Den blev en klubbhit i Spanien och Kanada och blev vald till ”veckans singel” i NME. Eller var det ”Bloody Side”? Äh,  Jag kommer inte ihåg. Mitt favoritalbum är fortfarande ”No Way Out”. Så direkt och så rakt!

J3: ”Gina du Plaza”, ”Caterpillar”, ”Edito”, ”Sucking Energy”  och ”Drama in the Subway”. Mitt favoritalbum är också “No Way Out”.

 

Ni har och hade väldigt mycket (sjuk) humor I det ni gjorde. Det ser man inte så mycket av idag. Varför är det så, tror ni?

S3: Därför att folk är stiffa. De har ett kvastskaft uppkört i arslet. De borde slappna av och sluta bete sig som robotar.

J3: Jag håller helt med S3! Kom igen, var er själva. Det är dags att vakna upp nu. Och använd kokosnötsolja om ni förstår vad jag menar..?

 

Er sista konsert någonsin är på Bimfest i år. Vad kan fansen förvänta sig?

S3: Det kommer bli ett par överraskningar. Men i grund och botten så kommer vi ge folket vad de vill ha. Och det kommer bli roligt!

J3: Va? Bimfest? Det har ingen berättat för mig! Vafaaaaaan!

 

Till sist: Har ni något ”Message to Sweden"?

S3: Fitthuvud!!!

J3: Sveeerigeee, Sveeerigeee! Jag älskar er alla!

 

 

Med den vackra avslutningen så tackar jag  S3 och J3 för att de ställde upp för Synth.nu. Det enda som återstår är väl egentligen för David Lindberg att ge sig till känna. Någon som känner honom...?

 

 

"...och så hoppas jag innerligt att Peter Gabriel ska släppa någonting riktigt bra, vilket han inte har gjort sen 1995, den lata jäveln!

"Nu hatar vi bara vita människor, speciellt rasister."

"Det första giget i Göteborg var helt fantastiskt! En helt jävla fantastisk kväll! Och att åka på turné med Skinny Puppy såklart."

"Jag publicerade tidningar, regisserade videos, organiserade internationella konvent, var matkritiker, hade väldigt mycket sex med mera."

"Mitt skrev luktar som er ruttna fisk. Det måste vara därför."

"Vi har aldrig träffat honom men han heter David Lindberg. Ni kanske kan gå ut med en efterlysning?"

"Är The Hives svenska? Dem gillar jag skarpt. Speciellt den rödhåriga gitarrkillen med skägg, haha!"

"Därför att folk är stiffa. De har ett kvastskaft uppkört i arslet. De borde slappna av och sluta bete sig som robotar."

COPYRIGHT (C) 2023