Abu Nein – ”II”

ALBUM      Mattias Larsson    2023-08-21

Mycket bra!

8/10

DARKWAVE / ELECTRONIC

Ett av de intressantaste banden som kommit fram på den svenska alternativscenen de senaste åren är utan tvekan Malmönihilisterna Abu Nein. Med sin kvalitativa mix av postpunk, darkwave och synth har de hittat sin nisch och sin publik. Med album nummer två grävs det djupare ner i mörkret, och det är enbart positivt.

Den första tanken som for genom mitt huvud när jag hörde Abu Nein för första gången var hur perfekt deras musik skulle passa på en mörk och rökig klubbscen. Och det fanns något där, något eget. Kanske var det Ericas röst, kanske var det de fjäderlätta melodierna som sakta omfamnade mig. Troligen en kombination av båda.

 

”You want it darker?”, frågade Leonard Cohen sin publik. Abu Nein verkar ha haft den frågan som sitt motto inför skapandet av sin uppföljare.

Det har inte blivit mörkare i den meningen att det är svårare och deppigare. Snarare har musiken fått klä av sig onödiga plagg, smalnats till och blivit ännu mer minimal.

Som om November Növelet lyssnat för mycket på ”A Broken Frame” och bestämt sig för att skapa introverta klubbhits.

 

Soundet är intimt, lågmält och fängslande på det där nästan hypnotiska sättet. Från den perfekta introlåten The Tower till den sorgliga avslutningen Eternity håller bandet fast sin lyssnare i ett milt men bestämt grepp. Jag hör ekon från Joy Division, Kraftwerk, Depeche Mode och The Cure när jag med slutna ögon lyssnar på ”II”. Det är inga plankningar, snarare små subtila blinkningar utströdda lite varstans i ljudbilden likt lockbeten.

 

Jag gillar framförallt hur låtarna tillåts leva sina egna liv, hur de instrumentala partierna bidrar till den färdiga helheten utan att musiken går på tomgång.

Och jag måste ju nämna Erica Li Lundqvist, som sjunger de här svarta vaggvisorna så trovärdigt med övertygelse och hjärta.

Det låter äkta. Och i min värld är det något stort.

 

COPYRIGHT (C) 2023