Aeld – ”Jorden Är Platt Och Oändlig”

ALBUM   Henrik Kanatidis    2016-03-06

Mer än bra!

7/10

SYNTHPOP / ALTERNATIVE / ELECTRONICA

”Konstigt”, ”svårt”, ”förstår inte” var några av reaktionerna jag fick när jag spelade upp Aelds debut-EP ”Snygga Ögon” för vänner och bekanta. Andra tyckte att det var ”bra” och ”udda”. En del tycker nog att vissa omdömen var positiva och andra negativa, personligen tycker jag att alla omdömena var positiva. Aeld målar inte in sig i ett hörn, de gör vad som faller dem in utan att försöka passa in i någon mall.

SPOTIFY

”Jorden Är Platt Och Oändlig” är om möjligt lite svårare och udda. En del skulle säkert tycka att det är lite ”arty-farty” som engelsmännen säger och visst kan man kalla det för ”konstmusik” men i min värld så är det bättre än det som skapats enligt formulär 1 A.

Jag tror att man för att kunna förstå Aeld behöver vidga sina vyer längre än band som The Knife och Zeigeist och ta sikte på Die Form och Diamanda Galás.

 

Som vanligt håller Aeld det kort och koncist. ”Jorden är Platt Och Oändlig” innehåller sju spår och klockar in på blygsamma tjugo minuter. Men ”underbart är kort” som man brukar säga. Det behövs inga opus som är en kvart långa, vilket inte är helt ovanligt när det gäller den här typen av musik. Låten ”La Lux” närmar sig dessutom synthpopen rätt rejält och det märks att ena halvan av Aeld, Lars Mats, har rötterna i Blipp samtidigt som Anna Lindvalls röst står i stark konstrast till det kommersiella och glättiga soundet synthpop har. En helt perfekt krock enligt mig.

COPYRIGHT (C) 2023