Agent Side Grinder - "A/X"

ALBUM     Gustaf Hull     2019-04-25

Fantastisk!

9/10

POST PUNK / ELECTRONIC / COLD WAVE / ALTERNATIVE

Agenten är död. Länge leve agenten.

Som jag våndats inför det här albumet OCH recensionen. Förväntningarna har varit så stora. Liksom längtan. Jag är dock jäkligt trött på alla jämförelser mellan bandets förre sångare Kristoffer Grip och nye sångaren Emanuel Åström. Jag är benägen att vara en av dem som tyckte att bandet borde ha lämnat sitt namn och skapat något nytt. Speciellt efter cirka fyra veckors lyssnande på A/X som bevisar att nya banduppsättningen står på egna ben.

 

Men det är ganska stor skillnad på ”nya” och ”gamla” Agenten. Ni som är oroliga att bandet skulle ha ”sålt sig” eller dylikt, för att singeln ”Stripdown” kanske något av det mest catchy bandet har presterat, kan vara lugna. Det monotona drivet och de minimaliska utspelen finns kvar. ”Stripdown” är snarare ett undantag i sammanhanget, men i sig för mig fantastisk. En sak står dock klar – elbasen är (av förklarliga själ) borta. Ljudbilden är ny. Inramningen har lite mera finess. ”Gamla” Agent Side Grinder hade mer retrokänsla över sig. ”Nya” Agent Side Grinder tar ut svängarna på ett sätt som den gamla uppsättningen troligen inte skulle göra. Det ser jag som utveckling.

 

Albumet har föregåtts av tre singlar; ”Doppelganger”, ”In From the Cold” och ”Stripdown”. Det utmanar mig att lyssna på A/X som om jag hörde låtarna för första gången. Alternativt hur jag skulle lyssna på A/X typ nästa år. Rensa öronen. För i en låtlista med nio låtar blir det bara sex nya spår att upptäcka. Men vilka låtar sen då! ”Decompression” och ”Allisin Sane (No.2)” är den exakta motvikten till ”Stripdown”. Monotona och malande och med snygga slingor. ”The Great Collapse” känns starkt influerad av både Depeche Mode och Kraftwerk. ”Inner Noise” tror jag kommer att bli nästa singel – om det kommer fler singlar. Plattan avslutas med stämningsfulla ”Wounded Star” där fantastiska Sally Dige gästar. Det enda spår jag inte kommer överens med är ”MM/CM”. Det är något med beatet jag inte gillar. Känns i inramningen också som den mest främmande fågeln.

 

Very well. Det finns inte mycket mer att säga om A/X. Resten är för dig att upptäcka. Sedan är jag övertygad om att det här blir en vattendelare bland fansen. Jag älskar det bandet gjorde i förra uppsättningen, men jag har valt att blicka framåt. Där är det tydligt att A/X är ett så pass bra album att bandet kan få svårt att överträffa det. Låtskörden är, sett till varje låts personlighet, fantastiskt välskapad. Dessutom är Emanuel en enastående konstnär som har gett bandet nytt syre och säkrat framtiden för bandet. Agenten är död. Länge leve agenten.

 

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023