Alan Vega - "Mutator"

ALBUM     Gustaf Hull      2021-05-01

Mer än bra!

7/10

POST PUNK / INDUSTRIAL / PROGRESSIVE / SPOKEN WORD

Som en ekande industribesvärjelse från dödsskuggans dal.

Det finns alltid något spökligt över grejen med att avlidna artister ger ut ”ny” musik. Många gånger handlar det om att förlaget är suget på att mjölka rättigheterna på material som – högst sannolikt – artisten lämnat på några risiga studioband för att låta dem bli bortglömda för all framtid. Fallet med Alan Vegas ”Mutator” får ändå sägas handla om gömda skatter snarare än Frankensteins monster.

 

Alan Vega var en framträdande frontman för New York-duon Suicide som hade framgångar under slutet av 70-talet och början av 80-talet. Bandet släppte dock plattor fram till millenniumskiftet. Minimalt, elektroniskt och konstnärligt är en enkel beskrivning av deras musik. Men grejen med Suicide var egentligen live med konstnärliga framföranden.

Vega avled i sömnen den 16 juli 2016, då 78 år gammal.

 

Materialet till ”Mutator” är avdammat av Jared Artaud från The Vacant Lots och Vegas partner Liz Lamere. De har sedan, med varsam hand, lyft in Vegas röst i en modernare kontext. Vegas spoken word-liknande sätt att uttrycka sig fungerar fantastiskt bra på en fräsch textur med mycket mörker.

 

Låtarna har bra variation och levererar till både hjärta och hjärna. Storfavoriten är ”Nike Soldier” (original gavs ut 2015 på vinylsingel) tätt följd av ”Fist”. Alla goda ting är tre - så jag kastar in singeln ”Filthy” också.

 

Att ”Mutator” är avdammad och uppmixad är värdig hyllning till Vegas konstnärskap. Hans unika röst ekar från dödsskuggans dal. En tydlig och välformulerad industribesvärjelse mot en mörk, uppdaterad fond.

 

 

 

Missa inte! Se den officiella videon  till "Nike Soldier" här! Med Kris Esfandiari (King Woman) transformerad till Vega.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023