Analfabetism – ”Skammen”

ALBUM     Mattias Larsson    2017-10-05

Mycket bra!

8/10

INDUSTRIAL / EXPERIMENTAL / DARK AMBIENT

Oljudsmakaren Fredrik Djurfeldt framkallar en postapokalyptisk känsla med Analfabetisms tredje fullängdare .Som lyssnare sugs man in i en karg och ogästvänlig värld där det enda som återstår är hopplöshet.

En smått fantastisk skiva.

För några år sedan såg jag en dokumentär om Tjernobyl på Discovery. Filmteamet gick längs sedan länge övergivna gator, fabriker, nöjesfält och sjukhus. Jag minns att det inte var någon musik i det programmet.  Det var bara naturliga ljud från omgivningen som bidrog till att stämningen blev overklig och dystopisk.

Musiken på ”Skammen” hade varit ett utmärkt soundtrack till den dokumentären. Alternativt som musik till ett tv-spel á la ”Silent Hill” eller liknande.

 

På förra skivan ”Av Hjord Är Du Kommen” var ljudbilden som att se mörka moln vid horisonten. Ett slags hot om en annalkande fara. Muller och distortion skapade en kompakt matta av mörker.

Den här typen av musik brukar kallas för Death industrial eller Dark ambient.

Meditationsmusik från helvetet, säger jag.

 

På ”Skammen” tas hela konceptet till sin spets. Det är som att vara tillbaka i Tjernobyl och de där mörka molnen vid horisonten har nu dragit in och är rakt över dig. Maskiner med dödsryckningar, metallskrot som dras längs med fabriksgolv, avgrundsvrål från något som inte låter mänskligt samsas med distat brus från en radio som inte hittar några stationer.

Det låter ensamt, ödsligt och hopplöst.

Jag blir förvånad över hur beroendeframkallande det är. Jag har haft den i lurarna de senaste veckorna och det är lite som att göra en inre resa till den där karga platsen. Väldigt effektfullt.

 

Den här typen av musik har ju inte så stor hitpotential, milt uttryckt,  och avnjuts bäst genom att lyssna på hela skivan i ett sträck, gärna i hörlurar för full effekt. Det är därför helt omöjligt att ta ut enskilda låtar som favoriter då helheten är det som räknas här.

Jag tycker personligen att det här är en av de häftigaste musikaliska upplevelserna jag haft på länge och det är definitivt en av Fredrik Djurfeldts bästa stunder som musikant.

 

Mörklägg vardagsrummet, sätt dig bekvämt och lyssna i hörlurar.

Det kommer att bli en omtumlande resa.

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023