Arvsynd – ”Driftkuckun”

ALBUM    Mattias Larsson    2022-06-30

Mycket bra!

8/10

EBM

Eskilstunaduons sjätte album är ett stort steg framåt. Denna gång har de pimpat sin svenska oldschool EBM med en hel del samplingar och extra lager av (miss)ljud vilket för tankarna till de hårdare banden på andra sidan atlanten.

Fungerar den mixen? Absolut!

Arvsynd är ett av de där banden som bara blivit bättre för varje skiva. Jag gick inte helt igång på deras tidigaste material, främst på grund av att sången var alldeles för pratig och loj. Men från och med ”1984” från 2019 så har vokalist Daniel Rådbo blivit alltmer säker för varje release och framför allt adderat stora mängder ilska och attityd till sin repertoar. Det är rakt på sak och ingen pardon. Här spottar han ur sig de samhällskritiska texterna med stor pondus. Hatten av.

Viljan att vinna har helt enkelt blivit större än rädslan för att förlora.

 

”Driftkuckun” känns som storebrorsan till 2020 års album ”Skuld”; större, starkare och ännu mer självsäker. Från inledande dansgolvsfyllaren Desperation till avslutande kakafonin i Tysta Leken är det full fart framåt. Inte för att BPM är överdrivet hög, snarare för att duon känns så otåliga och ivriga att få ur sig det här. Det känns som att de kastar musiken i ansiktet på dig vare sig du vill eller inte. Musik som krig.

 

Det kan därför ta sin lilla tid att ta till sig albumet helt och hållet. Vid det första mötet är det som att få en arg bullterrier i knät utan att vara beredd. Men tro mig, det växer något enormt, en låt i taget.

För varje lyssning upptäcker man nya detaljer, nya ljud eller textrader som förhöjer helhetsupplevelsen. Soundmässigt landar jag i beskrivningen: Front Line Assembly möter Container 90, närmare än så kommer jag inte.

 

Betyget blir högt som synes, men skulle firma Rådbo/Palmberg få till refrängerna ett snäpp till så blir de fullständigt livsfarliga till nästa release.

Summa summarum: ”Driftkuckun” är en av årets hittills starkaste releaser inom svensk synth. Missar ni den får ni skylla er själva.

 

Släpps digitalt fredag den 1 juli.

 

 

 

COPYRIGHT (C) 2023