Arvsynd – ”Skuld”

ALBUM     Mattias Larsson     2020-06-24

Mycket bra!

8/10

EBM

Plötsligt händer det. Eskilstuna-duons nya album är med marginal det bästa de gjort i sin karriär. I stort sett allt har blivit bättre, tajtare och mer genomarbetat. Har man avfärdat bandet tidigare så är det nu på sin plats att göra bot och bättring.

”Skuld” är nämligen en av årets bästa EBM-plattor.

Bandets tidigare alster har haft en hyfsat stabil grund. Tunga basgångar, bra prodd och svenska texter som inte är pinsamma. Men det har aldrig funkat hela vägen, främst beroende på att låtarna spretat åt olika håll och att sången varit för entonig och anonym.

Deras förra släpp, ”1984” var ett steg i rätt riktning, framförallt beroende på att låtarna satte sig snabbt och det var lite mer tryck i hela anslaget.

 

Men nu har något hänt. De har tagit ett jättekliv framåt och befinner sig nu nära andra svenska storheter inom genren. Det är inte bara bra, det är mycket bra.

Det är rakt, tungt och dansant med en helt annan skärpa än tidigare.

Jag måste nämna inledningslåten Intrång som fick mig att sitta spikrakt upp när den drog igång. En käftsmäll till låt där sångaren Kris Palmberg har dopat sig med både attityd och ilska som gör att hela Arvsynd-soundet fått en välbehövlig makeover.

 

Det är väldigt tajt. Jag får känslan av att killarna har sprungit in i studion och rivit av hela plattan i realtid, som om de inte kunde få ur sig det här tillräckligt fort. Ett slags positiv otålighet vilar över ”Skuld” och då den är föredömligt kort, 34 minuter, så har man fingret på repeat-knappen fortare än Jimmie Åkesson hinner säga ”avgå”.

Jag vill gå så långt som att säga att detta är bandets platta 0. Det är härifrån de ska bygga vidare och om inte glömma det de gjort tidigare så i alla fall sluta snegla ditåt.

Det här är början på allt.

 

Den enda låten som faller lite ur ramen är Älskar, Älskar Inte som saknar det där bettet i sången och känns mer som deras tidigare material.

Men det är inget som stör helheten då EBM-bomber som Molotov, Ödets Timme och Vill Inte Ha med råge tillfredsställer mitt stora bodybehov.

Fans av Spark! Oldschool Union och Kropp kan nog hitta ett nytt favoritband i Arvsynd tack vare den här plattan.

 

COPYRIGHT (C) 2023