Austra – ”Future Politics”

ALBUM     Erik Ångman     2017-01-27

Mer än bra!

7/10

ELECTROPOP

En bra, en dålig, en bra. Austra är tillbaka på toppen igen med en skiva som har både yta och djup.

Det har gått nästan fem år sedan Austra släppte ett album senast. Då var det ”Olympia” som såg dagens ljus och som möttes av rätt ljum kritik. Nu är det 2017 och ”Future Politics” är här. Efter ett par genomlysningar så slår det mig att den nya skivan är lite som en syntes av dess två föregångare. Den har det lite av det mörka, lite desperata elektroniska drivet från ”Feel It Break”, men den har samtidigt ”Olympias” mer polerade ljudbild och produktion. Över alla låtar så svävar Katie Stelmanis fantastiska röst som lyfter allting till en högre nivå. Hennes sång är i världsklass och det är kul när sången kommer i första rummet istället för att bara vara något som känns mer som en eftertanke och något man måste ha för att man inte vill göra instrumentell musik.

 

Austra har alltid varit ett band som har haft något att säga med sin musik och så är det även nu - kanske till och med mer än tidigare. ”Future Politics” har som namnet antyder en viss ambition att vara ett manifest som visar på samtidens problem samtidigt som den lyfter fram en positiv Utopisk världsbild. Skivan är inte en arg politisk bradfackla utan förespråkar snarare en mer intellektuell revolution. Det är väl kanske här som skivan visar lite på sin svaghet. Allt är så snyggt, välordnat och återhållet att det blir lite för mycket hjärna i stället för hjärta. Den lyster upp problem och pratar om lösningar, men det känns lite som om världen betraktas på avstånd.

 

Samtidigt går det inte att förneka att ”Future Politics” visar att Austra är tillbaka i god form efter förra albumets svacka. Låtarna är starkare och albumet är mer fokuserat musikaliskt. Sången är om möjligt bättre än någonsin tidigare och jag tycker om band som har något att säga. ”Future Politics” befäster Austras ställning som ett av de allra bästa elektroniska band som kommit fram under de senaste åren. Det är i och för sig bara februari nu men jag skulle inte bli förvånad om plattan kommer att vara med på min top-tio-lista när 2017 skall summeras.

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023