Betweenness - "Stationary"

EP     Gustaf Hull     2020-06-30

Mer än bra!

7/10

ELECTRONIC / MINIMAL / EXPERIMENTAL

En lovande debut. Passa på att unna dig lite hoppfull klaustrofobi i sommar – du också!

Först får jag väl lov att påannonsera en ny, svensk, akt som heter Betweenness. Bakom namnet hittar vi Jörgen Gustavsson från Jönköping. Sedan är det på sin plats att meddela att det här inte är musik för alla. Nej, jag ska inte säga otillgängligt, men Betweenness debut-EP – Stationary - sätter lyssnaren på prov. Det tonade, grå konvolutet med en vit fyrkant säger allt. Vi snackar smal, elektronisk, instrumental musik. Alla låtar görs av få komponenter vilket kan anses vågat. Stämningarna varierar genom de fyra spåren vi får på Stationary. Det är harmoni kantade med disharmoni. Men klaustrofobin är rätt påtaglig. Och gärna för mig. Jag tycker att Jörgen är modig som utlämnar sig genom att bygga låtar med bara ett fåtal ljud, där regler om rätt tonföljd ibland utelämnas. Du får vad du får – och det står han för. Det vittnar om musikalisk självsäkerhet och gör Stationary väldigt intressant.

 

Jag kan slås av den ensamhet som Stationary frammanar. Sedan kan jag inte låta bli att ryckas med i rytmiska partier. Inte minst i låten ”Blues”. Genomgående skapar de analoga syntharna en röd tråd som kan sammanfattas ”retro”. Det är nog inget avsiktligt mål för Jörgen utan förutsättningarnas lyckliga omständighet. Men visst flyger tankarna iväg till ett krautigt 70–80-tal.

 

Mer än så behöver inte sägas egentligen. Betweenness plockar jag med förtjusning in som ett namn på listan över årets mest intressanta debuter. Nu väntar vi spänt på mer musik helt enkelt.

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023