Biosphere – ”The Petrified Forest"

ALBUM     Erik Ångman     2017-09-19

Mer än bra!

7/10

AMBIENT

Amerikansk film från 1936. Norsk musik från 2017.

Geir Jenssen fortsätter oförtröttligt att släppa högkvalitiativ ambient electronica och hans senaste aslter The Petrified Forrest är inget undantag. Skivan är inspirerad av filmen från 1936 med samma namn och kan nästan ses som ett litet soundtrack eller kanske en musikalisk tolkning av känslan i filmen. Låtarna är kryddade med samplingar från filmen som är snyggt invävda i låtarna och stärker upplevelsen av att du egentligen lyssnar till filmens ljudspår.

 

Det känns verkligen som en lyckad ide att fokusera ett musikaliskt verk runt en en central punkt och jag upplever det som att det hjälpt Biosphere att få till en handfull riktigt bra låtar som hänger ihop både tematiskt och musikaliskt. The Petrified Forest bryter väl ingen ny mark för Biosphere musikaliskt sett utan rör sig i kända Biosphere-vatten med stämningsfyllda harmonier som är uppbackade av snygga melodier och  rytmiska element. Låten Black Mesa med sin samplade dialog och sitt monotona driv är ett riktigt mästerverk och det är lätt att sluta ögonen och se de svartvita bilderna av ökenlandskapet breda ut sig framför filmen huvudpersoner.

 

The Petrified Forest är en av Biospheres bäst sammanhållna och fokuserade album och är i mitt tycke bland det bästa han har gjort. Jag håller gärna upp den bredvid den tjugo år gamla mästerliga Substrata och tycker att The Petrified Forest inte alls behöver skämmas för sig i det sällskapet.

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023