Clark – ”The Last Panthers”

ALBUM   Erik Ångman    2016-04-14

Mer än bra!

7/10

ALTERNATIVE ELECTRONIC / DARK AMBIENT / ETC.

Ett ensamt piano leder oss genom en värld där nästan alla färgerna har blekts bort.

Den engelske musikern och producenten Chris Clark prövar något nytt när han nu släpper The Last Panthers som är ett soundtrack till TV-serien med samma namn. Det är egentligen inte ett regelrätt soundtrack utan istället har Clark byggt vidare på den musik som han gjorde till TV-serien och för släpper nu musiken som en fristående skiva under hans egna namn. Musiken på den nya skivan skiljer sig en del ifrån det Clark gjort tidigare då det nu handlar mycket om lugn, ambient musik som nästan helt saknar de rytmiska inslagen som Clark gjort till ett av sina kännemärken. Om han förut gjorde musiken till festen så är The Last Panthers den musik som spelas när alla gästerna har gått hem och man sitter ensam kvar och tomheten börjar krypa över en igen…

 

Clarks känsliga, nästan fragmentariska pianospel löper som en röd tråd genom skivan och ramas in av skeva och solkiga syntljud som ibland för tankarna till Boards Of Canada och deras ödsliga retrofuturistiska ljudlandskap. De bilder som Clark målar är av en värld där regndiset sveper in över tomma städer där inget inte längre rör sig. Det är både ödsligt och vackert på samma gång med en känsla av melankoli och minnen av en tid då det fortfarande fanns starka färger i världen. Det är en skiva där de ofta korta låtarna är tänkta att stå tillsammans som en helhet och det känns inte speciellt meningsfullt att prata om individuella låtar. Men Clark har verkligen lyckats att binda ihop det som skulle kunna ha känns som lösryckta musikstycken och istället har han skapat en skiva som i sin helhet effektivt förmedlar både stämningar och bilder.

 

The Last Panthers är ett mycket lyckat första försök av Clark att sätta musik till bilder och jag hoppas verkligen att vi får höra mer från honom i framtiden inom den här genren.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023