Control – ”Blood Will Rain”

ALBUM     Mattias Larsson    2018-09-27

Mycket bra!

8/10

 

INDUSTRIAL

När man får en skiva i händerna från Control som heter ”Blood Will Rain” så vet man instinktivt att det här blir är ingen promenad i parken. Thomas Garrison har delvis ändrat sitt sound, men det är fortfarande en näst intill smärtsam upplevelse att lyssna på hans musik.

Boyd Rice fick en gång frågan vad han ville åstadkomma med sin musik.

”I want to punish my audience”, blev svaret.

Det är ingen vild gissning att Control nickar instämmande till det påståendet.

Control attackerar och paralyserar dig med en vägg av ljud.

Distortion, gnissel, muller och annat som dina trumhinnor blivit varnade för pumpas likt glödande lava ut i en aldrig sinande ström.

De fåtaliga vokala inslagen skriks ut av en ångestriden röst som bara spär på känslan av total untergang.

Det gör nästan fysiskt ont att lyssna på.

 

Men det finns ändå något i Controls undergångsindustri som masserar dina sinnen likt en ECT-terapi. Man vaggas in i en apokalyptisk mardröm utan lyckligt slut, men av någon anledning trivs man där ändå.

”Blood Will Rain” är dock något mer återhållsam än tidigare alster. Soundet lutar mer åt dödsindustri á la Analfabetism än power electronics.

Men det vilar något otåligt över det hela. Som om Thomas inte riktigt känner sig bekväm med att inte få köra på med allt han har, och det bidrar också till den kusliga stämningen på den här skivan. Man vågar inte riktigt slappna av i de lugnare partierna då man inte vet vad som kommer härnäst.

 

Control har alltid hållit hög standard och det här är inget undantag. Det är ännu en triumf för ett av världens bästa skivbolag, Ant-Zen, som fortsätter att ge ut udda och intressant musik anpassad för oss som går igång på ljudet av betongborrar och matberedare som krossar is.

Det är en passande platta att sätta på när höststormarna och mörkret drar in över våra breddgrader.

 

Omfamna undergången.

 

SPOTIFY

FOTO HELENE SHIPPEY

COPYRIGHT (C) 2023