Cryo - "Sanitarium"

EP     Mattias Larsson      2018-11-22

Mer än bra!

7/10

EBM

Singel nummer två från Cryos kommande album är en rak och dansant historia som kommer få alla synth-DJ:s att gå ner i spagat av lycka. Om Control och Sanitarium är representativa för det kommande albumets sound så är det ett mer avskalat, okomplicerat och minimalistiskt Cryo än tidigare.

I mitten på 90-talet så var det mer regel än undantag att man bombade in mängder av remixer på maxisinglarna. Det tilltaget försvann mer och mer när skivförsäljningen, framförallt av singlar och maxis, sjönk som en gråsten på 2000-talet.

Men Progress Productions väcker liv i detta med Cryos båda singlar detta år. På Control fick vi sju remixer och Sanitarium stoltserar med åtta.

 

Originalversionen är den bästa. Ett komprimerat och omisskännligt Cryo-sound som hämtat inspiration främst från Front 242 och deras två första skivor, men med en modern touch.

Kallt och minimalistiskt, kryddat med nordiskt vemod.

Martin Rudefelt har ju sagt att han vill återuppfinna sig själv med varje ny skiva och det gör han väl på sitt sätt med Sanitarium då han går tillbaka till rötterna inom EBM och skrapar bort allt som är onödigt.

 

Jag ska inte fördjupa mig alltför mycket i alla remixerna. Men jag kan konstatera att ingen av de medverkande gör bort sig. Alla remixer har ett existensberättigande och de medverkande banden har gjort den till sin egen. Mina tre favoriter är dock Sebastian Komor (har den mannen någonsin misslyckats med en remix?), Rotersand och Skylog. Övriga får diplom för sin insats.

 

Om man gillar Cryo så gillar man Sanitarium. Möjligtvis påminner den lite för mycket om andra Cryo-låtar, men det är som vanligt gjort med fint hantverk och högt kvalitetstänk.

Mina förväntningar på den kommande plattan har i alla fall inte sänkts.

FOTO HELENE SHIPPEY

COPYRIGHT (C) 2023