Cultivated Bimbo – ”Prequel”

ALBUM     Mattias Larsson     2020-05-16

Mer än bra!

7/10

EBM

Ett av de mer namnkunniga banden inom svensk synth/EBM under tidigt 90-tal är tillbaka med en samling omgjorda låtar från förr. Det är en medryckande mix av samplingspäckade rytmbomber och Front 242-doftande dansgolvslåtar vars energi är extremt smittsam.

En platta man mår bra av.

Mastermind Joacim Thenander har klippt och klistrat med dessa gamla demos som i de flesta fall bara har funnits på kassett tidigare. Han har filtrerat, rekonstruerat, adderat ljud och gjort allting renare och fetare men samtidigt behållit en skitig demokänsla hela skivan igenom.

 

Hela ”Prequel” andas fredagskänsla. Den där känslan man har när det bara är en halvtimme kvar av arbetstiden en lönefredag och puben/klubben hägrar. Den där känslan när den första ölen för kvällen börjar göra sitt jobb, när stämningen och förväntningarna sakta ökar.

Den känslan.

Låtar som Brain Diggers, Corruption, Impulzus och Walking on Acid är svåra, för att inte säga omöjliga att värja sig emot. Det är extremt klubbvänligt, extremt förfestarvänligt och en lat DJ behöver inte ens byta skiva. ”Prequel” gör jobbet en timme framåt.

 

Men, precis som en utekväll kan det lätt spåra ut lite mot slutet. Det kan bli lite för mycket av det goda. De tre avslutande låtarna; Take No.5, Fascisma och Mr Rubber känns mer kravallfylla än salongsberusning och går utmärkt att röja och bli utkastad till, men sticker ut för mycket jämfört med de första 75 procenten av skivan som är den stora behållningen här.

 

Jag tycker personligen att det är riktigt roligt att Cultivated Bimbo är tillbaka och framförallt att det låter så bra fortfarande. När jag först hörde om den här releasen så var mina farhågor att tiden skulle ha varit alltför brutal mot soundet. Att det skulle låta gammalt och daterat. Men det är precis tvärtom. Det låter tungt, vitalt och självsäkert.

Det kommer dessutom mer av bandet framöver. Mycket mer.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023