Danish Electro Vol 01

Synth Pop/Wave

SAMLING      Benjamin Krisitansen     2018-03-21

Mycket bra!

8/10

SYNTHPOP/WAVE

Danish Electro Vol 01 är den första i en serie samlingsskivor med danska artister. Eventuell vinst från samlingen går till Läkare Utan Gränser. Volym 1 har temat synthpop/wave och fokuserar således på den mer lättillgängliga sidan av elektronisk musik.

Om det är en slump eller ett medvetet val låter jag vara osagt, men den som har satt ihop samlingsskivan har gjort ett riktigt bra jobb. Samlingsskivor brukar oftast bjuda på en väldigt ojämn röra av artister där nivån varierar från ointressant till ”wooow”. Sammansättningen av låtar här, och spelordningen, gör att det aldrig blir tråkigt eller för tvära kasst. Det känns precis som att du sätter på en spellista med bra låtar. Likaså har inte ”det där demobandet som någon tyckt synd om” fått vara med på skivan - vilket känns skönt. Istället samsas ett gäng sköna band med influenser från olika årtionden. Här finns egentligen inte en enda dålig låt i min mening.

 

Skivan innehåller sexton spår. Erfarna band som Vaylon, Fake The Envy och Portland medverkar, men även väldigt många för mig obekanta namn är med. För mig är tio av banden nya bekantskaper vilket gläder mig. Flera av dessa banden lär jag fortsätta att bekanta mig med. Extra roligt är att flera av banden har kvinnliga sångerskor.

 

Här kommer några av mina nya favoriter som jag tycker fler borde upptäcka.

Redoute: Hvor Fanden Bliver Det Af? Modern elektronisk pop på danska som är riktigt bra.

SoftWave: Everything Change (ManMindMachine Cover). Åttiotalsdoftande synthpop med bra kvinnlig sång. Får lite Yazoo vibbar av den.

State Of Mind: Never Understood. Indiedoftande elektronisk pop som överraskar.

Navy Bruise: Stupid Stupid. Låter som en mix av Portishead och Moloko hopkokad med mörk synthpop. Mycket intressant.

Disrupted Being: Ghost. Mörk retro synthpop och en skön manlig röst. En riktigt bra låt som jag fastnar för.

Krimik: Frame Of Love. Synthpop för den som gillar Mesh och De/Vision.

Danish Electro Vol 1 känns som en bra inkörsport om man vill upptäcka dansk elektronisk popmusik. Extra bonus att vinsten gå till välgörande ändamål.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023