Dive – ”Underneath”

ALBUM     Mattias Larsson     2017-05-13

Bra!

6/10

DARK ELECTRO / INDUSTRIAL EBM

Det första livstecknet från Dive sedan 2007 års samarbete med Diskonnekted kommer med höga förväntningar.

Infrias de?

Absolut, är mitt svar.  Även om Underneath väcker vissa tvetydiga känslor hos mig.

Dirk Ivens har attackerat oss med distat oljud under sitt alias Dive i snart 30 år och det senaste albumet, Behind The Sun, kom 2004. Att säga att detta är en efterlängtad platta är med andra ord en grov underdrift.

Soundet på Underneath är lätt att känna igen. Det är minimalistiskt, kompakt, distat och monotont. Inledande titelspåret är som att återse en gammal vän och undra vart fan han har varit de senaste tio åren. Men det är ett positivt återseende. Som att få en gin & tonic på fastande mage ungefär.

 

Andra låten ”Far Away” är en stark kandidat till Årets Bästa låt. Det är Dive med extra allt. Fetare ljudvägg som lånar intryck från kollegorna i Front 242 med sitt obarmhärtiga sväng. Det är också här som mina tvetydiga känslor kommer in.

Vi har å ena sidan låtar med det kompakta och monotona soundet från förr och å andra sidan finns det de lite mer dansanta och moderna låtarna. Kontrasterna gör att man hamnar i två helt olika känslolägen, beroende på vilken låt som spelas. Efter Far Away blir det nästan snopet att höra en låt av det gamla snittet.

Överlag är låtarna så pass bra att man inte borde bry som om detta, men jag känner att det stör mig ändå.

En mycket märklig känsla.

 

Efter halvdussinet genomlyssningar kan jag iallafall konstatera att det finns två rena utfyllnadslåtar på skivan som borde ha slopats, ”From Behind” och ”A Man Came”. De är minimalistiska på gränsen till det absurda och tillför ingenting.

Trion ”Far Away”, ”Something” och ”Sacred Skin” står ut som plattans bästa och mest koncentrerade spår och övriga låtar befinner sig någonstans mellan ”riktigt bra” och ”helt ok”.

Det känns lite som att Dirk Ivens har velat ge de gamla fansen det de vill ha samtidigt som han försöker utveckla sitt sound och då är det väldigt lätt att det blir såhär tudelat. Det kanske hade varit bättre att starta ännu ett sidoprojekt för de mer moderna låtarna?

 

Jag hoppas vi slipper vänta 13 år på nästa skiva och att Dirk bestämmer sig för en vilket sound Dive ska ha.

Behålla det klassiska, klaustrofobiska Dive-soundet eller bli snäppet mer lättillgänglig.

Vad han än väljer kommer fansen finnas kvar.

Win-win.

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023