Evangelicum

– ”Necroholistic Dreams”

ALBUM     Mattias Larsson      2019-07-03

OK!

5/10

INDUSTRI

Dödsmetallmusikanten Rogga Johansson har tillfälligt(?) lagt gitarrerna åt sidan för att göra en industriplatta med inriktningen Dark Ambient.

Det funkar bitvis helt ok, även om själva prodden hade behövt vara några snäpp vassare för att imponera på mig.

Det verkar som att herr Johansson har lyssnat en del på tidiga Cold Meat Industry-plattor då det hörs tydliga ekon från de tidigaste plattorna med MZ.412 och Brighter Death Now. Samma långsamt pulserande och monotona mullrande som bara avbryts av munkars mässande och perifera ljud som kommer och går.

 

Första halvan av plattan är mörk, sakral och ganska händelsefattig, men därefter förändras soundet till ett mer primitivt dito. Någonstans mittemellan tidiga Delerium och Laibachs mer bombastiska stunder från 80-talets början.

Produktionen och mixen är tyvärr rätt platt och murrig, vilket gör att tyngden går förlorad. Och det är lite synd för det finns ett frö till något här, framförallt i de sista fyra spåren där det blir mer renodlad och taktfast industri med mycket distortion och skräckinjagande samplingar.

 

Om Evangelicum är ett engångsprojekt eller inte har jag ingen aning om. Men om det ska skapas och släppas mer musik under namnet så är mitt råd att fortsätta med soundet som avslutningen av plattan visar prov på. Det sound som är i fokus på plattans första halva känns nämligen ganska så daterat.

 

COPYRIGHT (C) 2023