Fix8:Sëd8 – ”Warning Signs”

ALBUM     Mattias Larsson      2019-07-29

Mer än bra!

7/10

INDUSTRIAL PUNK / EBM

Det fjärde albumet från enmansprojektet Fix8:Sëd8 är en labyrint av ljud där det är väldigt lätt att gå vilse. Ett album som kräver lyssnarens totala uppmärksamhet från början till slut och som är så komplext och infallsrikt att det kommer ta lång tid att verkligen uppskatta det fullt ut.

För två år sedan så släppte Martin Januszewski sitt senaste album ”Foren6” på Dependent Records efter att ha släppt två album på egen hand. Där och då fick den breda (nåja) massan upp ögonen för hans välgjorda ljudlandskap med festivalspelningar och fina recensioner som följd. ”Foren6” var ett av de bästa albumen 2017 och förväntningarna på ”Warning Signs” har varit stora.

 

Musiken är lager på lager av ljud och filmsamplingar med Martins smakfullt distade stämma på toppen. Det finns vissa likheter med Skinny Puppy och Dead When I Found Her, men jag tycker att det finns något mer sårbart och melankoliskt över Fix8:Sëd8 som gör att det låter väldigt eget och unikt.

Inledningen på den här plattan känns lite trevande och anonym. Men från fjärde spåret, Syringe Relation, och framåt så blir det en helt annan tyngd och fokus som gör att plattan växer ordentligt. Dock så anser jag att man inte ska hoppa över några spår, det här är en av de där skivorna som ska spelas från start till mål utan några stopp på vägen.

 

Då musiken präglas av någon slags otålighet och hela tiden vänder och vrider sig, skiftar tempo och har långa instrumentala partier och intron så blir det aningen svårt att greppa enskilda låtar. De försvinner ur medvetandet likt en bortflyende dröm även efter dussintals lyssningar. Jag kommer på mig själv att nynna på vissa partier, men jag har ingen aning om vilken låt de kommer från.

 

Men det är en skiva som jag återkommit till ofta den senaste månaden. Det finns något med den som lockar och kallar på mig och som det är väldigt svårt att säga nej till.

Och kanske är det så att riktigt stor konst gör just detta med oss? Vi tycker om det, fascineras av det men kan inte sätta fingret på exakt varför vi blir så insnärjda och tagna.

Precis som med förra skivan så vet jag redan nu att den kommer att växa och mogna med tiden och att den har ett bäst-före-datum som ligger många år framåt i tiden.

 

”Warning Signs” är en 65 minuter lång och fängslande resa som är oerhört välgjord och man både hör och känner hur mycket kärlek och känsla Martin har lagt ner i arbetet med den.

Ett imponerande verk som det borde vara straffbart att missa.

 

 

 

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023