Frontline Assembly

- "Wake up the Coma"

ALBUM        Mattias Larsson     2019-02-10

Mer än bra!

7/10

 

ELECTRONIC INDUSTRIAL / EBM

Herrarna Leeb och Fulber är tillbaka. Det har gått hela sex år sedan ”Echogenetic” frälste fansen och förväntningarna har varit stora, i alla fall från min sida, och bandet gör ingen besviken den här gången heller.

Om jag ska vara helt ärlig så blev jag inte så värst imponerad av de två låtarna som släppts innan albumet, singeln Eye On You och Falco-covern Rock Me Amadeus gjorde mig både förvirrad och bekymrad. Eye on You är ingen singellåt då den är alltför långsam och ger ett allmänt lojt intryck. Rock Me Amadeus låter för likt originalet och det hade varit bra mycket roligare om bandet hade massakrerat den totalt istället.

 

Men efter den något sega inledningen på plattan så tar det fart på allvar. Maskineriet kommer igång och ”mitt” Front Line Assembly vaknar till liv ordentligt. Det är tungt, tekniskt fulländat och väldigt svårt att värja sig emot.

Tilt, Hatevol, Proximity och Living a Lie är precis så bra som man önskar och gör att den sex år långa väntetiden känns mer än befogad.

 

Paradise Losts vokalist Nick Holmes sköter sången på titelspåret och gör det riktigt bra, det är en av höjdpunkterna på albumet för min del. Den har ett lågt tempo men är sanslöst tung och varm som en kram från någon man tycker mycket om.

Därefter fortsätter det med det där typiska, moderna FLA-soundet på låtarna Mesmerized, Negative Territory och Structures, där den sistnämnda kanske är i anonymaste laget men absolut inget magplask.

 

Apropå magplask så är den avslutande Spitting Wind ett sådant. Och den person som vi alla unisont ska peka finger på och ställa frågan ”Vad fan har du gjort” till är Ministry-bekantingen Chris Connelly som fullständigt pajar låten med sin helt malplacerade sånginsats. Jag tror helt ärligt att han har fått fel låt i hörlurarna inne i sångbåset för det här låter helt förfärligt. Om låten hade varit instrumental så hade det varit en mycket bättre avslutning på den här skivan.

 

Summa summarum så är ”Wake Up The Coma” ett riktigt starkt album när det väl kommer igång och jag vågar nog säga att det är bandets bästa platta sedan ”Artificial Soldier”.

SPOTIFY

FOTO HELENE SHIPPEY

COPYRIGHT (C) 2023