Foretaste – ”Happy End!”

ALBUM     Henrik Kanatidis     2021-03-09

Mycket bra!

8/10

SYNTHPOP

Omslaget till Foretastes sjätte album pryds av ett par som står och håller varandra i handen och tittar ut över en sjö samtidigt som en asteroid kraschar in i något som ser ut som solen. Ett sådant scenario skulle troligtvis innebära att allt liv på jorden skulle utplånas efter ett tag samtidigt som det hade varit vackert att beskåda. Titeln ”Happy end!” passar därför utmärkt. Det sista vi ser är något väldigt vackert samtidigt som det är väldigt olycksbådande.

”Happy End!” är som sagt Foretastes sjätte album och uppföljaren till 2016 års album ”Space Echoes”. Bandet har sedan länge hittat sin bekvämlighetszon vilket är både positivt och negativt. Man vet vad man får men samtidigt hoppas man på något nytt när det kommer ett nytt album. ”Happy End! är dock i mitt tycke snäppet vassare än sin föregångare.

 

Skivan känns mer genomtänkt och produktionen är bättre. Bandets medlemmar Creature_XX och Creature_XY rör sig mellan det svårmodiga och det lite mer glädjefyllda och jag kan inte låta bli att tänka att skivan speglar det gångna året som trots allt började någorlunda bra men sedan övergick i den pandemi vi lever med nu.

 

Den instrumentala ”Bored to Death” känns på sätt och vis som ett soundtrack för pandemin, mörk och atmosfärisk och med en passande titel för den Coronatristess många upplever. Avslutande ”Happy End!” är förvisso en uptempo-låt men textraderna ”Happy end! What do you think? Do you think it’s time? You’re so cute” känns som det tidigare nämnda paret på omslaget sista samtal.

 

Jag gillar den här skivan skarpt. Det finns en bra variation i tempot på låtarna, melodierna är välkomponerade och Foretaste använder sig av en hel del sköna synthljud.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023