Funker Vogt – ”Code of Conduct”

ALBUM     Mattias Larsson     2017-07-13

Mycket bra!

8/10

 

EBM

Efter sångaren Jens Kästels avhopp och det tvivelaktiga valet av Sasha Korn som ny vokalist är nu äntligen Funker Vogt tillbaka med en ny skiva, den första sedan 2013.

Rekryteringen av Chris från Agonoize som ny sångare visade sig vara ett genidrag.

Funker Vogt bildades för lite drygt 20 år sen och har i mitt tycke bara blivit bättre för varje skiva de släppt. Det har dock varit lite som att äta julbord när man lyssnar på dem då man blir tämligen mätt ganska snabbt. Mycket beroende på den enformiga sånginsatsen och de pubertala texterna om krig, krig och lite krig.

Det som har räddat bandet och gjort att jag har hängt med sedan starten är det faktum att de skriver låtar med starka refränger och har en, för genren, väldigt bra produktion på sina skivor.

Första singeln ”Der Letzte Tanz” är musikaliskt inte något jättesteg bort från vad de gjort tidigare, men med Chris L vid mikrofonen så blir soundet mer varierat, inte riktigt lika hårt och gör att man orkar lyssna på hela skivan i ett svep utan att få mardrömmar om slagfält, stridsflyg och pansarvagnar.

 

Code of Conduct består av 12 starka spår där den And One-doftande ”Deutsch bleibt Deutsch”, dansgolvsrökaren ”Tanzbefehl” och blytunga “Brexshit” tillhör mina favoriter. Men de övriga nio spåren är överlag väldigt starka och jag hittar inga utfyllnadslåtar alls här. Det hör verkligen inte till vanligheterna.

 

Då sången är mer varierad så tillåts också låtarna att växa ju fler gånger man hör dem. Det är inte så påtvingande som det kunde vara tidigare och det är den största behållningen med skivan. Det finns också instrumentala passager som lyfter låtarna och ger dem ytterligare en dimension som jag inte kan minnas att bandet haft förut.

Jag tror faktiskt att den här skivan kan ge bandet nya fans. Framförallt de som tidigare bara har skakat på huvudet åt deras musik, för det här är ett stort steg framåt och en rejäl nystart. Jag hoppas innerligt att de fortsätter på den inslagna vägen.

Funker Vogt 2.0 imponerar.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023