Gråzonen - "Dynamo EP"

EP     Gustaf Hull     2017-12-22

Mer än bra!

7/10

ALTERNATIVE ELECTRONIC

Viktor Ginner från Rupesh Cartel är tillbaka, på egna ben, och bjuder på skön indietronica.

Rupesh Cartel behöver väl ingen närmare presentation?  I mitt tycke ett av de absolut bästa och intressantaste synthpopbanden i Sverige. De lyckades hitta en egen väg på något sätt som både kändes rätt i genren, men också modern pop. Om bandets varande eller icke-varande är inte det som den här recensionen ska handla om. Nej, nu är det så att Viktor Ginner – den producerande halvan av duon – nu är tillbaka efter sju års tystnad med skön indietronica på svenska under namnet Gråzonen.

 

EP:n består av fyra låtar med olika karaktär och själ som kompletterar varandra bra. Inledande titelspåret ”Dynamo” är en stämgaffel som slår an den ton hela EP:n presenterar. ”Utan Vapen” är väl det närmaste du kommer dur i sammanhanget. ”Så Lite Tid” har hitpotential och avslutande ”Genomsnittet” är nog en av årets bästa ballader.

 

Viktor sjunger själv de raka och välskrivna texterna som ändå har utrymme för tolkningar. Produktionen är i klassisk Ginner-anda väldigt bra. Viktor har ju både spelat med Tiger Lou och producerat Firefox AK. Samma ande svävar över Gråzonen.

 

Den som hoppas på att det här är Rupesh Cartel 2.0 har fel förväntningar. Visst – klart det går att höra karaktären i Viktors sätt att lägga harmonierna, men i övrigt finns inga direkta likheter. Dock är skillnaden mellan det här och synthpop bara en produktionsfråga.

 

Själen är nattsvart. Gränsen till synth en gråzon. Framtiden är ljus.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023